Υπ. Υγείας: Ανακοίνωση για το εμβόλιο της AstraZeneca – Τι αναφέρει για περιστατικά θρόμβωσης

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων γενικότερα.

Αναλυτικά:

Όλα τα εμβόλια που χορηγούνται έχουν σώσει ζωές. Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του EMA αξιολογεί όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί με σκοπό να συλλέγονται δεδομένα και να φαίνεται η αποτελεσματικότητά τους.

Σε κάθε μελέτη και αξιολόγηση που γίνεται προστίθενται ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση, τις νοσηλείες και τους θανάτους.  

Κανένα εμβόλιο δεν υπερνικά. Με την εντατικοποίηση του εμβολιασμού χωρίς αναβολές που περικλείουν ρίσκα θα καταφέρουμε να ξεκλειδώσουμε την οικονομία, τον τουρισμό, τις μαζικές κοινωνικές συναθροίσεις και εκδηλώσεις, τα ταξίδια και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.  

Μελέτη MHRA: 

Σύμφωνα με μελέτη της Ρυθμιστικής ΥπηρεσίαςΦαρμάκωνκαι Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) που δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου,  τα περιστατικά θρόμβωσης που αφορούν εμβολιασμένους είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο γεγονός και επηρεάζει συγκεκριμένη ομάδα ατόμων.  

ΕΜΑ: Απειροελάχιστες πιθανότητες σπάνιων παρενεργειών 

Ο επικεφαλής εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε σημερινή δήλωσή του ανέφερε ότι πράγματι υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca με σπάνια περιστατικά θρόμβωσης. Ο ΕΜΑ σε ανακοίνωσή του μετά τη δήλωση αυτή, κράτησε αποστάσεις αναφέροντας ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων. Με βάση τους αριθμούς εμβολιασμένων σε διεθνές επίπεδο και την προηγούμενη γνωμάτευσή του ΕΜΑ, οι πιθανότητες για να συμβεί αυτό είναι απειροελάχιστες. Τα ακριβή πορίσματα της γνωμάτευσης θα τα δημοσιεύσει αύριο ο Οργανισμός με επίσημη ανακοίνωση.  

Όπως όλα τα φάρμακα έτσι και τα εμβόλια μπορούν να έχουν παρενέργειες. Τα εμβόλια, όλα σήμερα σώζουν τις ζωές εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσει να το κάνουν. 

Ο εμβολιασμός στην Κύπρο: 

Αύριο και την Πέμπτη θα είναι ανοικτή η Πύλη Εμβολιασμού για άτομα 61 ετών και πάνω, με τα διαθέσιμα ραντεβού να ανέρχονται σε 19.378. Το εμβόλιο είναι η πρώτη κίνηση για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω στο χέρι μας, να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους μας. Όσο πιο σύντομα ανταποκριθούμε στον εμβολιασμό, τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί η απαραίτητη εμβολιαστική κάλυψη και θα μπορέσουμε ξανά να ταξιδέψουμε, να διασκεδάσουμε, να συναντήσουμε φίλους και συγγενείς. Εξαρτάται από τη δική μας αποδοχή προς τον εμβολιασμό η επιστροφή στην κανονικότητα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.