Υπ. Υγείας: Δεν σχεδιάζει να επεκτείνει την στήριξη στον ΟΚΥπΥ

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά, τον δρα Κωνσταντίνο Τσιούτη και τον δρα Χρήστο Πέτρου, για παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας με τίτλο «Τα “πιστεύω” των Κυπρίων για τον εμβολιασμό», Λευκωσία 03 Σεπτεμβρίου 2021.

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την υγεία ως δημόσιο αγαθό και θεμελιώδες δικαίωμα, τονίζει το ΑΚΕΛ

Παρά το ότι στις τοποθετήσεις του εντός Επιτροπής Οικονομικών αλλά και στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Υπουργός Υγείας εξήρε την προσφορά του ΟΚΥπΥ και των δημοσίων νοησλευτηρίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εντούτοις η επέκταση της στήριξης στον Οργανισμό πέραν της 31ης Μαΐου 2024, όπως προβλέπει η νομοθεσία, δεν είναι στα πλάνα του Υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ σε δημόσιες τοποθετήσεις του υπογράμμισε πως πρόθεση του ΟΚΥπΥ είναι, με το τέλος της πανδημίας να ζητήσει επέκταση της στήριξης για όσο διήρκησε η πανδημία συν 1 ή 2 χρόνια, καθώς ο Οργανισμός ανέλαβε μόνος όλο το βάρος της πανδημίας.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών, όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2022, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας υπογράμμισε ότι στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ, να καλυφτεί το χαμένο έδαφος έτσι ώστε το 2024 να μη χρειαστούν επιπρόσθετα κονδύλια για τις ανάγκες του Οργανισμού. Παραδέχτηκε μεν, ότι ο κορονοϊός επηρέασε τον ΟΚΥπΥ με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις συνθήκες ανταγωνισμού, ωστόσο ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια τήρησης των νενομισμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, αυτός είναι αυξημένος κατά €24 εκατ. περίπου σε σχέση με το 2021 και σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, αποτελεί το 14,8% του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού του κράτους και το 5% του ΑΕΠ. Συνολικά ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε €1.050 δισ. σε σύγκριση με €1.026 δισ. το 2021. Σημειώνεται ότι στις Τακτικές Δαπάνες έχουμε αύξηση περισσότερη απ’ ό,τι η γενική αύξηση ενώ στις Αναπτυξιακές Δαπάνες έχουμε μείωση περίπου €2,4 εκατ. Ο Υπουργός ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν στη χορηγία του ΟΚΥπΥ κατά €28 εκατ. (2022: €148 εκατ., 2021: €120 εκατ.).

Αναφέρθηκε επίσης, στο θέμα της πανδημίας της οποίας το κόστος για το Υπουργείο ξεπέρασε, όπως είπε, τα €115 εκατ. Σημείωσε δε, ότι γίνονται προσπάθειες όπως μεγάλο μέρος του ποσού ανακτηθεί από διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, επέκρινε την κυβέρνηση για τη διαχείριση του τομέα της Υγείας, σημειώνοντας ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια ασφυκτιούν, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, κλινικές κλείνουν, ενώ υποδομές μένουν στα χαρτιά. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την υγεία ως δημόσιο αγαθό και θεμελιώδες δικαίωμα.

Μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση ο αρμόδιος Υπουργός και ο ΟΚΥπΥ παίζουν αντισφαίριση με τις ευθύνες, είπε. Εμείς θα συνεχίσουμε εντός και εκτός Βουλής να παλεύουμε για το αναφαίρετο και ιερό δικαίωμα σε ιδιωτική και δημόσια υγεία, σημείωσε και κάλεσε το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ να μελετήσουν τα προβλήματα και να προωθήσουν την επίλυσή τους, πριν να είναι αργά.

Ειρηναίος Πίττας

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.