Υπ.Υγείας: «Εάν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα για παραλλαγή Όμικρον»

Εάν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα για αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον, αφού πρώτα διαβουλευθούμε με τους ειδικούς ανέφερε την Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, προσθέτοντας πως πριν τη λήψη μέτρων πρέπει όλοι να συνεχίσουν να φορούν τις μάσκες και να τηρούν τα μέτρα πρόληψης.

Σε δηλώσεις ύστερα από τα εγκαίνια πτέρυγας για post COVID ασθενείς στο κέντρο αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου, ο Υπουργός εξέφρασε «περηφάνια» γιατί, όπως εξήγησε «καταφέραμε μέσα από μια διαδικασία προσφορών να δώσουμε την ευκαιρία στον Κύπριο ασθενή να έχει τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου Κέντρου, το οποίο είναι μοναδικό, που υπάρχει μόνο στη Γερμανία. Η χώρα μας πρέπει να ανταγωνίζεται τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, αυτό κάνουμε και έχουμε καλά αποτελέσματα όσον αφορά τη θεραπεία των ασθενών με κορωνοϊό».

Πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή πρωτοπορούμε με ένα πρωτοποριακό κέντρο για την αποθεραπεία των ασθενών».

Ερωτηθείς πως προέκυψε η ανάγκη για την δημιουργία του συγκεκριμένου Κέντρου, ο κ. Χατζηπαντέλας απάντησε πως «ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των γιατρών και βλέπουμε ότι οι ασθενείς λόγω κορωνοϊού πρέπει να έχουν επιπρόσθετες θεραπείες μετά την έξοδο τους από το Νοσοκομείο. Έχουμε μελετήσει αυτές τις ανησυχίες, έχουμε ακούσει τον κόσμο ότι χρειάζεται πρόσθετες θεραπείες και τώρα αυτό που είπαμε το υλοποιήσαμε».

Ανέφερε ακόμα ότι «καταφέραμε να πάρουμε το Κέντρο χάρη στις προσπάθειες της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας Χριστίνας Γιαννάκη και της ομάδας της, της Διευθύντριας του Πνευμονολογικού Τμήματος του ΓΝ Λευκωσίας Τόνιας Αδαμίδου και της Επιστημονικής Διευθύντριας του ΓΝ Αμμοχώστου Αμαλίας Χατζηγιάννη, που είχαν ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία».

Ερωτηθείς ποια μέτρα θα λάβει το Υπουργείο Υγείας μετά και τις ανησυχίες των επιστημόνων ότι στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον κάνει επέλαση, ο Υπουργός απάντησε πως «παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση όσον αφορά τη συγκεκριμένη παραλλαγή. Χθες δόθηκαν οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας όπως σε όλους τους ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στα Νοσοκομεία να τους γίνεται έλεγχος για την παραλλαγή Όμικρον, βλέπουμε καθημερινά τις νοσηλείες και αναλόγως αντιδρούμε όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του καθηγητή Λεόντιου Κωστρίκη ότι σε δέκα μέρες ενδεχομένως να έχουμε τη παραλλαγή Ομικρον στην Κύπρο σε ποσοστό 90%, ο Υπουργός είπε ότι «η συγκεκριμένη παραλλαγή θα είναι σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη χώρα μας. Είναι μια παραλλαγή που μεταδίδεται πολύ εύκολα, θα μεταδοθεί και στη χώρα μας και το θέμα είναι να πάρουμε έγκαιρα, εάν χρειαστεί οποιαδήποτε μέτρα» είπε και σημείωσε πως «προτού πάρουμε τα οποιαδήποτε μέτρα πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε σ’ αυτή τη κατάσταση, φορώντας τις μάσκες μας κατά τη διάρκεια των γιορτών, να κάνουμε τα rapid test και τα self-test πριν τις συναθροίσεις μας. Εάν τηρήσουμε αυτά τα μέτρα θεωρώ ότι θα πάμε πολύ καλά».

Κληθείς να αναφέρει τι θα γίνει με τις αυξανόμενες νοσηλείες στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι «αυτή τη στιγμή η ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έχει περισσότερους ασθενείς που δεν νοσούν με κορωνοϊό. Είναι ένα θέμα που το είδαμε χθες με τον ΟΚΥπΥ και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, υπάρχει πρόθεση από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να βοηθήσουν με τις ΜΕΘ και παρακολουθούμε καθημερινά αυτή τη διαδικασία».

Σημείωσε επίσης ότι «η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας καθημερινά προσπαθεί να στείλει ασθενείς από τα δημόσια νοσηλευτήρια στα ιδιωτικά. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ώστε να μην υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός απάντησε πως «για να πάρουμε οποιεσδήποτε επιπρόσθετες αποφάσεις πρέπει να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των νοσηλειών που έχουμε τη συγκεκριμένη στιγμή. Ευτυχώς τις τελευταίες δύο μέρες είχαμε μείωση στις νοσηλείες, δεν είχαμε αύξηση» είπε και σημείωσε πως «αυτά τα αποτελέσματα θα τα δούμε τις επόμενες μέρες και εάν χρειαστεί να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα θα τα πάρουμε. Ωστόσο αυτά τα μέτρα θα τα πάρουμε αφού πρώτα συμβουλευτούμε τους ειδικούς».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «την τελευταία φορά υιοθετήσαμε τις ομόφωνες αποφάσεις των ειδικών και εάν δούμε ότι πρέπει να συγκαλέσουμε ξανά σύσκεψη θα το κάνουμε μέσα στις γιορτές, θα τους ακούσουμε και αναλόγως θα πράξουμε».

Ερωτηθείς για το θέμα των εμβολίων, ο κ. Χατζηπαντέλας απάντησε πως «σήμερα το εμβόλιο της Moderna είναι το καλύτερο που υπάρχει στον κόσμο. Σε σύσκεψη με την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή όλοι οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ο συνδυασμός Pfizer και Moderna δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα και τη συγκεκριμένη στιγμή το Moderna είναι το πιο καλό και το πιο ακριβό εμβόλιο».

Από τη στιγμή, συνέχισε «που δίνουμε στους πολίτες το πιο ακριβό εμβόλιο θεωρώ ότι δεν πρέπει να διαμαρτύρονται. Όσοι από τους συμπολίτες μας θέλουν να πάρουν Pfizer πολύ ευχαρίστως μπορούν να το πάρουν κλείνοντας ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού» είπε και σημείωσε πως «δεν σταματήσαμε κανένα να λάβει Pfizer».

Όσον αφορά τα κρούσματα στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Μεταναστών «Πουρνάρα», ο Υπουργός είπε ότι «τη Δευτέρα μίλησα με τον Υπουργό Εσωτερικών και αρκετά από αυτά τα κρούσματα έχουν μεταφερθεί σε άλλο Κέντρο. Άρα δράσαμε άμεσα και πήραμε τα μέτρα άμεσα ενώ συνεχίζονται τα διαγνωστικά τεστ στους υπόλοιπους» που έμειναν στη Πουρνάρα.

Ερωτηθείς για τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στο «Πουρνάρα» ο κ. Χατζηπαντέλας απάντησε ότι «οι συνθήκες υγιεινής είναι δύσκολες γιατί υπάρχει αρκετός κόσμος, αλλά είναι ένα θέμα που το χειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών και εγώ δεν μπορώ να αναφέρω περισσότερα».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον σε περίπτωση που στην Κύπρο επικρατήσει η παραλλαγή Ομικρον, θα τεθεί στο τραπέζι και το ενδεχόμενο ενός lockdown, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «θα πάρουμε τα οποιαδήποτε μέτρα, αφού πρώτα διαβουλευθούμε με τους ειδικούς».

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη είπε πως «η σύμβαση για το Κέντρο έγινε από το Υπουργείο Υγείας» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Προδιαγραφών και το Συμβούλιο Προσφορών, προέβησαν σε έλεγχο του τεχνικού και του οικονομικού φακέλου.

Πρόσθεσε ότι σε όλα τα νοσηλευτήρια έχει σταλεί μια επιστολή σύμφωνα με την οποία οι γιατροί θα μπορούν να αποτείνονται στην Επιτροπή που διόρισε το Υπουργείο Υγείας και αποτελείται από την Διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝ Λευκωσίας Τόνια Αδαμίδου, την Επιστημονική Διευθύντρια του ΓΝ Αμμοχώστου Αμαλία Χατζηγιάννη και τον Διευθυντή της ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας Λάκη Παλάζη, ώστε να υπογράφουν το ειδικό έντυπο και να δίνουν την έγκριση τους ούτως ώστε να παραπέμπονται στο Κέντρο στην Τερσεφάνου, οι ασθενείς που είναι στη φάση του post COVID και που έχουν πνευμονοπάθεια.

Όπως είπε η κα. Γιαννάκη «το Κέντρο εκτός από τον ειδικό παθολόγο και πνευμονολόγο, θα διαθέτει διατροφολόγο, 6 φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή και ψυχολόγο. Ακόμα ο άρρωστος θα χρησιμοποιεί όλα όσα υπάρχουν στο υπερσύγχρονο γυμναστήριο του Κέντρου, ώστε να τον βοηθήσουν για να μπορεί να περάσει αυτή την μεταβατική του περίοδο, την post COVID».

Σημείωσε ακόμα «η Σύμβαση που υπογράφηκε είναι για 30 ασθενείς και ήδη φιλοξενούνται στο Κέντρο τα πρώτα 4 άτομα, ενώ θα στέλνουμε καθημερινά και άλλους ασθενείς. Θα υπάρχει συνεννόηση μεταξύ του Επιστημονικού Διευθυντή του Κέντρου Βάσου Παντελή και των τριών γιατρών ούτως ώστε να υπάρχει συντονισμός αναφορικά με την άφιξη των ασθενών».

Σύμφωνα με την κα. Γιαννάκη «στο Κέντρο Αποκατάστασης στην Τερσεφάνου φιλοξενούνται σήμερα σε ειδική πτέρυγα 100 ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου είπε πως «θα υπάρχει ημερήσιο συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον κάθε ασθενή, δηλαδή φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, υδροθεραπεία και ό,τι άλλο χρειάζεται να γίνει με στόχο την αποκατάσταση τους».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy