Υπ. Υγείας: Eπιδημιολογικά αναμένεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό θα νοσήσει

Υψηλό το ποσοστό ιχνηλάτησης των υπόπτων περιστατικών στην Κύπρο

epa04811935 A Thai health officer monitors arriving passengers as they pass by thermal scanners at a health control post inside Suvarnabhumi airport, Bangkok, Thailand, 21 June 2015. The Thai government installed thermal scanners at Bangkok's Suvarnabhumi airport as a preventive measure against the spread of the Middle East Respiratory Syndrome (MERS) virus. The Thai Health Ministry confirmed the country's first case of MERS on 18 June 2015. According to the Ministry the first case of MERS is a 75-year-old man of Middle Eastern descent and that 59 people are being monitored. The patient is currently under quarantine. EPA/NARONG SANGNAK

Η αύξηση των ποσοστών των κρουσμάτων στην Ευρώπη μεταφράζεται και σε αύξηση των περιστατικών στην Κύπρο, αφού ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα. Πλέον οι ενέργειες επικεντρώνονται στον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα, αφού επιδημιολογικά αναμένεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό θα νοσήσει.

Διαβάστε επίσης: 

Τέσσερα νέα κρούσματα – 14 συνολικά τα επιβεβαιωμένα

Νέα σύσκεψη της διυπουργικής Επιτροπής για τον Κορωνοϊό – Επικοινώνησε με Ακιντζί ο ΠτΔ

Παρέμβαση Αναστασιάδη – Δεν θα κλείσουν οι υπεραγορές – Πρόκειται για ψιθυρολογία

Ακόμα 3 κρούσματα στα κατεχόμενα – Στα 5 συνολικά

Στόχος είναι η ορθή διαχείριση των κρουσμάτων και η προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες είναι και οι πιο επιρρεπείς στον ιό και αυτές οι ομάδες, εάν νοσήσουν, θα χρήζουν νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής παρακολούθησης.

Η Κύπρος εφαρμόζει από την πρώτη κιόλας στιγμή τα πιο αυστηρά μέτρα, σύμφωνα πάντα και με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Ήδη από την προηγούμενη βδομάδα, όλοι όσοι  εισέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες ελέγχονται με θερμοκάμερες, ενώ από αύριο θα εγκατασταθούν επιπλέον θερμοκάμερες για έλεγχο όλων των επισκεπτών/ταξιδιωτών.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με άμεσους σχεδιασμούς, μέχρι στιγμής, έχει αναπτύξει μηχανισμούς έγκαιρης ιχνηλάτησης ύποπτων περιστατικών, τα οποία άμεσα αυτοπεριορίζονται, με σκοπό την αναχαίτηση της διασποράς του ιού.

Από την έγκαιρη παρέμβαση αναμένεται ότι η καταγραφή θετικών κρουσμάτων θα αυξηθεί, αφού παράλληλα από τα ύποπτα περιστατικά που βρίσκονται σε περιορισμό, ενδεχομένως να νοσήσουν εντός των 14 ημερών. Όμως με τον αυτοπεριορισμό μπορεί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, αφού για αυτή την περίοδο δεν έρχονται σε επαφή με άλλα μέλη της κοινότητας.

Με βάση τα δεδομένα μέχρι αυτή τη στιγμή και λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις, έχουν καταγραφεί 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα εννέα είχαν επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο 1420 μετά από την επιστροφή τους από χώρες με ενεργή επιδημία και όταν ανέπτυξαν συμπτώματα. Άλλα δύο κρούσματα είχαν εντοπιστεί στο αεροδρόμιο από τον έλεγχο που γίνεται εκεί με τις θερμοκάμερες, δύο ήταν επαφές που ήταν σε αυτοπεριορισμό και ένα «ορφανό δείγμα», του οποίου η ιχνηλάτηση ξεκίνησε άμεσα.

Από τo γεγονός ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη σε αριθμό ελέγχου «ύποπτων περιστατικών» κατ’ αναλογία πληθυσμού, μετά την Ιταλία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών θα αυξάνεται, αφού σύμφωνα και με τον αυξανόμενο έλεγχο, όσο μεγαλύτερος αριθμός ύποπτων περιστατικών εξετάζεται στην κοινότητα τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εξεύρεσης νέων θετικών περιστατικών.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι χώρες οι οποίες υπερτερούν κατά πολύ πληθυσμιακά από την Κύπρο, όπως είναι η Φινλανδία και η Τσεχία, έχουν περίπου ίσο αριθμό «υπόπτων» περιστατικών που διερευνώνται, παρά το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί πολλαπλάσια θετικά κρούσματα του ιού. Στον πιο κάτω πίνακα, παρουσιάζονται ενδεικτικά τα στοιχεία κατά αναλογία πληθυσμού για τα διερευνώμενα ύποπτα περιστατικά:

  Πληθυσμός Έλεγχοι

ΜΟ%

ΘΕΤΙΚΑ

Τσεχία

10,600,000

900

0.01

117

Φινλανδία

5,000,000

720

0.01

155

Κύπρος

1,000,000

800

0.08

14

(ΜΚΥ)

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.