Υπ.Υγείας για Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καταλυτική η αξία τους

«Η εβδομάδα 24-30 Απριλίου 2022, έχει καθοριστεί ως η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών που έχει ως κεντρικό θέμα: “Εμβολιασμός, Μακροζωία για όλους (Long Life for All)”. To Υπουργείο Υγείας και οι υπηρεσίες του έχουν αναλάβει διαχρονικά τόσο την απρόσκοπτη διαθεσιμότητα των απαραίτητων εμβολίων για τον πληθυσμό, όσο και τη συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του για την αξία τους», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

«Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, όπου σε τακτά χρονικά διαστήματα προχωρεί σε επικαιροποιήσεις στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, βάσει των αναθεωρημένων ανοσολογικών, επιδημιολογικών και κοινωνικών δεδομένων της Κύπρου, στις συστάσεις του Center for Disease Control and Prevention και του Π.Ο.Υ, καθώς και άλλων Εθνικών προγραμμάτων Εμβολιασμών Ευρωπαϊκών χωρών.

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης αποτέλεσε και η ανακάλυψη των εμβολίων. Η εφαρμογή καθολικών εμβολιαστικών προγραμμάτων είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση ή ακόμη και την εξάλειψη ασθενειών που θεωρούνταν θανατηφόρες για τον άνθρωπο.

Λοιμώδη νοσήματα όπως η ευλογιά αποτελούν πια παρελθόν, ενώ σε άλλα λοιμώδη νοσήματα δυνητικά θανατηφόρα (τέτανος, πολιομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα κλπ) έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόληψη και έλεγχος. Τέλος, υπάρχουν εμβόλια για αντιμετώπιση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, ο οποίος προδιαθέτει στην ανάπτυξη καρκίνου επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής καθώς και το προσδόκιμο επιβίωσης.

Η πανδημία που έπληξε την ανθρωπότητα τα τελευταία δύο χρόνια κατέδειξε την καταλυτική αξία των εμβολιασμών στην προσπάθεια διαχείρισης και ελέγχου της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Έχει αποδειχθεί αναμφίβολα η αξία του εμβολιασμού ως μέτρο πρόληψης, δημιουργίας αντισωματικού τείχους, μείωσης των περιστατικών βαριάς λοίμωξης και στοχευμένης χρήσης των οικονομικών πόρων.

Ο εμβολιασμός αποτελεί κατάκτηση που θα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί. Τυχόν μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού μπορεί να φέρει στο προσκήνιο ξεχασμένα νοσήματα ή και νέες επιδημίες. Το Υπουργείο Υγείας σε συνεχή συνεργασία με τις Επιστημονικές Εταιρείες και την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου επαγρυπνεί με στόχο την διατήρηση/ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης όλου του πληθυσμού.

Κοινός στόχος όλων των φορέων είναι μέσα από τους εμβολιασμούς να κρατήσουμε τα νοσήματα μακριά, στοχεύοντας έτσι σε υγεία και μακροζωία για όλους».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.