Συνέρχεται το απόγευμα διυπουργική επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Υγείας, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και πιθανόν και ο Υφυπουργός Τουρισμού για τον κορωνοϊό γιατί όπως ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας οι εξελίξεις τρέχουν και τα δεδομένα αλλάζουν.

 

Για τα τρία ύποπτα κρούσματα που προέκυψαν χθες και νοσηλεύονται σε κυπριακά νοσοκομεία, είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά αλλά θα μείνουν σε απομόνωση για 14 μέρες. Επίσης ανακοίνωσε ότι σαν χώροι καραντίνας θα χρησιμοποιηθούν οι κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισηγήθηκε να αξιοποιηθούν υποστατικά που βρίσκονται στην εξοχική του κατοικία στο Τρόοδος σε περίπτωση που χρειαστεί να τεθούν άτομα σε καραντίνα. Ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε ακόμα ότι το απόγευμα θα συνεδριάσει διυπουργική συνάντηση γιατί όπως είπε οι εξελίξεις τρέχουν και τα δεδομένα αλλάζουν.

Για τα οδοφράγματα, είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα όπως ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό για πιο αποτελεσματικό έλεγχο. Πρόσθεσε ότι ακολουθούνται τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα και οι αστυνομικοί ρωτούν τους επισκέπτες και αν διαπιστωθεί κάτι μεμπτό τότε ενεργοποιούνται τα πρωτόκολλα.

Σημείωσε ακόμα ότι ζήτησε σήμερα από τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στην προκήρυξη αγοράς υπηρεσιών για να ενισχυθούν τα οδοφράγματα και με νοσηλευτές. Ο Υπουργός υγείας επανέλαβε δε ότι δεν πρέπει να επικρατεί πανικός και σημείωσε ότι από σήμερα ξεκινά ραδιοφωνική καμπάνια και από αύριο τηλεοπτική, ενώ εστάλη σε όλους τους δικαιούχους του ΓΕΣΥ ενημερωτικό υλικό.

Επίσης, ο Υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν 3 νοσοκομεία αναφοράς, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και Μακάριο Νοσοκομείο, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια τα λεγόμενα δωμάτια αρνητικής πίεσης, τα οποία είναι δωμάτια απομόνωσης και μπορούν να εξυπηρετήσουν από 10-12 περιστατικά.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός είπε ότι αν εξελιχθεί σε πανδημία τότε θα υπάρχει ένα νοσοκομείο αναφοράς το οποίο θα εκκενωθεί από τα υπόλοιπα περιστατικά. Δεν είπε όμως ποιο θα είναι αυτό το νοσοκομείο.

Σχετικά με διαμαρτυρίες για τη μετάβαση υπόπτων κρουσμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο, είπε ότι υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο για την άφιξη ύποπτων κρουσμάτων. Πρόσθεσε ότι υπάρχει σχέδιο δράσης σε κάθε νοσοκομείο για το πώς χειρίζονται ανάλογο περιστατικό.