Υπ. Υγείας: Λιγότερα τα προβλήματα από ότι αναμενότανΤα προβλήματα είναι λιγότερα από ότι αναμένονταν κατά την εφαρμογή τυο ΓΕΣΥ τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο Υπουργός Υγείας ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Υγείας για την πορεία υλοποίησης του ΓΕΣΥ. Επίσης είπε ότι τα κυριότερα προβλήματα στο ΓΕΣΥ, έχουν να κάνουν με την εξοικείωση των παρόχων υγείας με το λογιασμικό.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι οι προσωπικοί γιατροί ανήλθαν στους 360, οι παιδίατροι στους 114 με συνεχή ροή εγγραφής και οι ειδικοί από τον ιδιωτικό τομέα φθάνουν στους 150.

Οι δικαιούχοι οι οποίοι εγγράφηκαν στο ΓΕΣΥ είναι 600 χιλιάδες. Επίσης, σχεδόν όλα τα φαρμακεία έχουν εγγραφή στο ΓΕΣΥ και δεν υπάρχει κατηγορία ασθενών χωρίς φάρμακα. Την ίδια ώρα, πέραν των χιλίων φαρμάκων βρίσκονται στο σύστημα ενώ άλλα 180 φάρμακα από το συνταγολόγιο των ιδιωτικών γιατρών, αναμένεται να ενταχθούν στο συνταγολόγιο του ΓΕΣΥ.

Επίσης, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αναβάθμιση του λογισμικού και σε δύο βδομάδες θα γίνει η δεύτερη. Υπενθύμισε ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου θα ισχύουν τα υφιστάμενα ραντεβού στα κρατικά νοσοκομεία και από την 1η Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να διευθετούνται νέα ραντεβού, Τα φαρμακεία του δημοσίου θα λειτουργούν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Για την φυγή των γιατρών από το δημόσιο ανέφερε ότι ήταν αναμενόμενο προσθέτοντας ότι προκηρύσσονται συνεχώς θέσεις για αντικατάστασή τους. Ανάμεσα σε άλλα θα προσληφθούν άμεσα 7 γιατροί για τις πρώτες βοήθειες και έξι για τα αγροτικά κέντρα.

Ο Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε παράλληλα τις καταγγελίες ασθενών για αντιδεοντολογικές συμπεριφορές από παρόχους υγείας και έφερε ως παράδειγμα τους περιορισμούς που βάζουν κάποιοι γιατροί στα ραντεβού. Επίσης είπε ότι υπάρχει και ο Επίτροπος Εποπτείας που λαμβάνει τις συγκεκριμένες καταγγελίες τις οποίες μπορεί να τις εξετάσει και αυτεπάγγελτα.
Η συνεδρία της Επιτροπής Υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 12.00