Καθοριστική χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου την περίοδο που διανύουμε στον τομέα της Υγείας, προσθέτοντας ότι οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν ποτέ, βρίσκονται προ των πυλών.

Μιλώντας το πρωί σε εκδήλωση της ΟΕΒ με θέμα Υγεία και Επιχειρήσεις, ο Υπουργός σημείωσε ότι με την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), αλλά και την ολική μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας με μια σειρά άλλων ενεργειών, όπως είναι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, επιδιώκουν και την ολοκληρωτική αλλαγή στην καθημερινότητα των ασθενών.

Αναφέρθηκε παράλληλα και στη συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών στο ΓεΣΥ, λέγοντας ότι θα έχει καταλυτικό ρόλο στην ορθή εφαρμογή του Σχεδίου και στη βιωσιμότητά του.

Ανέφερε ακόμη ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ έχει ως στόχο να διασφαλιστεί η καθολικότητα και η ισότητα στην πρόσβαση του συστήματος.

Συνέχισε, λέγοντας ότι το υφιστάμενο σύστημα χαρακτηρίζεται από ανομοιογένεια όσον αφορά στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας, ενώ είπε ότι ο διαχωρισμός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προκαλεί διακρίσεις ανάμεσα στους ασθενείς.

Ένα γεγονός το οποίο με τη συνεργασία των δύο τομέων όλοι οι Κύπριοι πάσχοντες θα έχουν ίση πρόσβαση, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, την ηλικία τους και τη σοβαρότητα της ασθένειάς τους.

Θα είναι προς το συμφέρον όλων των ασθενών, αλλά κυρίως των χρόνιων, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα για την ιατρική τους ασφάλιση.

Είπε ακόμη ότι σύμφωνα με τους Κανονισμούς που διέπουν τις εισφορές στο ταμείο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες, οι αυτοεργοδοτούμενοι και το κράτος θα καταβάλλουν ετησίως το ποσό που θα τους αναλογεί για κάλυψη των αναγκών του νέου συστήματος. Από το ποσό που θα συγκεντρώνεται, θα καλύπτονται και όλες οι υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού που δεν διαθέτουν εισοδήματα, όπως οι άνεργοι ή τα παιδιά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η εισαγωγή του ΓεΣΥ αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική παροχή της κυπριακής πολιτείας προς τους πολίτες, «ισάξια αν όχι σημαντικότερη του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων».

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας είπε ότι η ΟΕΒ έχει εκφράσει με ειλικρίνεια επιφυλάξεις και διαφωνίες για τον σχεδιασμό και τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ το οποίο θέλουν να είναι λειτουργικό, ποιοτικό και οικονομικά βιώσιμο.