Η Υπ. Υγείας παρουσίασε το Σχέδιο Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Νοσηλευτηρίων

Το Υπουργείο Υγείας έθεσε ανάμεσα στις κύριες στρατηγικές του προτεραιότητες, την αναβάθμιση, αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των νοσηλευτηρίων, δήλωσε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, προσθέτοντας πως ένας εκ των βασικών πυλώνων είναι και η εξασφάλιση σύγχρονου και καινοτόμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού,

Σε ομιλία της στην παρουσίαση του σχεδίου επιδότησης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού νοσηλευτηρίων είπε ότι προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των νοσηλευτηρίων, το Υπουργείο Υγείας έθεσε στόχο να παρέχει οικονομικά κίνητρα, υπό μορφή κυβερνητικής χορηγίας σε Νοσηλευτήρια, μέσα από το «Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Νοσηλευτηρίων».

Το Σχέδιο, είπε, έχει ως σκοπό την αγορά καινούργιου Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, με έμφαση στην αγορά υψηλής ή ψηφιακής τεχνολογίας. Αποσκοπεί στην επιδότηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, είτε για αντικατάσταση υφιστάμενου, τυχόν παλαιωμένου, είτε για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών. Μέσω του Σχεδίου, ανέφερε η Υπουργός, επιδιώκεται ειδικότερα, η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, σε συνάφεια με τους ευρύτερους στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου.

Το σχέδιο έχει προϋπολογισμό πέντε εκατομμύρια ευρώ και είναι προσαρμοσμένο να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας μέσω της αξιοποίησης καινοτόμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Η κ. Κανάρη είπε ότι το Σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από το κεντρικό εργαλείο «Next Generation EU», μέσα από το οποίο προωθούνται 133 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά μέτρα, τα οποία αντικατοπτρίζουν τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας.

Ειδικότερα, ανέφερε, ο άξονας πολιτικής υπό τον τίτλο «Δημόσια Yγεία και Πολιτική Προστασία – Διδάγματα από την Πανδημία», με προϋπολογισμό €74,1 εκατομμυρίων, περιλαμβάνει μέτρα που θα συμβάλουν στην αύξηση της ετοιμότητας, της ανθεκτικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Η Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο προσάρμοσε το Σχέδιο ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση μέχρι και για τρείς διαφορετικές επενδυτικές προτάσεις στην βάση δύο καθεστώτων του Κανονισμού 1407/2013 (De Minimis) και του Κανονισμού 651/2014 (Γενικός Απαλλακτικός).

Για επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να λάβουν χρηματοδότηση με βάση τον Κανονισμό De Minimis, το ύψος χορηγίας ανέρχεται στο 50% των επιλέξιμων δαπανών στην περίπτωση αγοράς νέου/καινούργιου Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού με σκοπό την κάλυψη ανάγκης πρόσθετου εξοπλισμού και 30% των επιλέξιμων δαπανών στην περίπτωση αγοράς νέου/καινούργιου Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού με σκοπό την αντικατάσταση υφιστάμενου εξοπλισμού. Στην περίπτωση αυτή, το μέγιστο ύψος της χορηγίας ανέρχεται στις 200.00 ευρώ.

Για επιχειρήσεις που θα επιλέξουν χρηματοδότηση με βάση το Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό, για την αγορά νέου/καινούργιου Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού με σκοπό την κάλυψη πρόσθετης ανάγκης, το ύψος χορηγίας ανέρχεται στο 20% των επιλέξιμων δαπανών στην περίπτωση μικρών επιχειρήσεων και 10% των επιλέξιμων δαπανών στην περίπτωση επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους. Σ’ αυτή την περίπτωση το μέγιστο ύψος της χορηγίας ανέρχεται στις 300.00 ευρώ, με το περιορισμό ότι η αντικατάσταση υφιστάμενου εξοπλισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί επιλέξιμη δαπάνη.

“Το ταξίδι προς την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας στα πλαίσια ενός λειτουργικού βιώσιμου και ποιοτικού ΓεΣΥ, δεν σταματά με το «Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού», που είναι σήμερα ενώπιον σας. Πολύ σύντομα θα ενημερωθείτε για το «Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσηλευτήρια με σκοπό τη Διαπίστευση». Ένα ακόμα σχέδιο χορηγίας, που θα προσφέρει τη δυνατότητα αναβάθμισης και τεκμηρίωσης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας” επισήμανε η Υπουργός.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας, θα συνεχίσει να καταγράφει τις υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες, προκειμένου να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις παροχής υψηλού, ποιοτικού και αποδοτικού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, καθώς και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών όπως αρμόζει σε νοσηλευτήρια που ακολουθούν σύγχρονα, ευρωπαϊκά πρότυπα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy