Υπ.Υγείας: Προμήθεια rapid test με σούπερ fast track διαδικασίες

Έλα στο Google News

Αυθημερόν κατάθεση προσφοράς και την επόμενη παράδοση για «λόγους κατεπείγοντος»

Σε άλλη μια προκήρυξη για αγορά 200 χιλιάδων τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) προχώρησε το Υπουργείο Υγείας την περασμένη Δευτέρα.

Το οξύμωρο της συγκεκριμένης προκήρυξης, που κοινοποιήθηκε τη Δευτέρα το πρωί, είναι ότι η Διεύθυνση αγορών και προμηθειών ζητούσε από τους ενδιαφερόμενους να αποστείλουν τις αιτήσεις τους την ίδια μέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 26/07/2021 και ώρα 14:00 μ.μ..

Όσον αφορά δε την παράδοση, αυτή έπρεπε να γίνει το αργότερο μέχρι χθες το βράδυ, για το σύνολο της ποσότητας των τεστ. Σύμφωνα μάλιστα με την προσφορά, η Διεύθυνση παρακαλεί όπως «υποβάλουν την πρότασή τους ΜΟΝΟ όσοι πληρούν ΟΛΕΣ τις απαιτήσεις και μπορούν να ανταποκριθούν στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης».

Μπορεί η πανδημία να ταλαιπωρεί την Κύπρο εδώ και δεκαέξι και πλέον μήνες, ωστόσο το Υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να επικαλείται το «κατεπείγοντος του θέματος» και τη «ραγδαία αύξηση των θετικών κρουσμάτων COVID-19».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στην προκήρυξη δεν καθορίζεται εκτιμώμενη τιμή χρέωσης, παρά μόνο οι ελάχιστες απαιτήσεις/ προδιαγραφές για τα 200 χιλιάδες τεστ.

Υπενθυμίζεται ότι το «κατεπείγοντος του θέματος» δεν είναι πρώτη φορά που το επικαλείται το Υπουργείο Υγείας. Κάθε άλλο, καθώς είναι η συνήθης πρακτική που ακολουθείται για προμήθεια rapid test. Μέχρι και τον Απρίλη για 12 διαγωνισμούς για προμήθεια rapid test, που έγιναν από το κράτος, μόλις οι 3 ήταν με ανοικτή διαδικασία -ο ένας ακυρώθηκε- και οι υπόλοιποι 9 με απευθείας ανάθεση, με τη δικαιολογία του κατεπείγοντος.

Σύμφωνα και με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αυτή η τακτική είχε ως αποτέλεσμα η αγορά των rapid tests να γίνεται με χρέωση έως και 70% πιο ακριβή, συγκριτικά με τις περιπτώσεις που γινόταν διαγωνισμός. Το κόστος των πιο πάνω ήταν €15.092.590, ενώ το συνολικό κόστος των τεστ εκτιμάται ότι ξεπερνά τα €50 εκ. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, το κόστος των rapid test υπολογίζεται στα €6 εκ. μηνιαίως.

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για τη χρέωση των rapid test

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απόφαση της κυβέρνησης από την 1η Αυγούστου θα σταματήσει το πρόγραμμα του Υπουργείου για δωρεάν διενέργεια rapid test και τα τεστ θα χρεώνονται με ανώτατη τιμή τα 10 ευρώ.

Πέραν του ΑΚΕΛ, που επανειλημμένα έχει καλέσει την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση για κατάργηση των δωρεάν rapid test, την περασμένη Δευτέρα μέλη της Συμβουλευτικής Επιδημιολογικής Επιτροπής κάλεσαν εκ νέου τον Υπουργό Υγείας να επαναξιολογήσει την απόφαση, εκφράζοντας προβληματισμό για το γεγονός ότι μέσω αυτής της απόφασης ενδεχομένως να χαθεί ένα προληπτικό μέτρο επιτήρησης σε μια περίοδο αυξημένων κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός μοιάζουν ωστόσο αμετάκλητοι στην απόφασή τους, με το πιθανότερο σενάριο να είναι οι στοχευμένες δωρεάν δειγματοληψίες από το Υπουργείο (π.χ. σχολεία, οίκοι ευγηρίας). Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ειρηναίος Πίττας 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.