Υπ. Υγείας: Συνεχίζεται να καταβάλλεται το άπαν των δυνάμεών για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ

Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί να καταβάλλεται το άπαν των δυνάμεών για τη σωστή εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), κάτι που θα επιτρέψει «να είμαστε περήφανοι για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουμε στους πολίτες μας», διατύπωσε ο Υπουργός Υγείας Κώστας Ιωάννου, τονίζοντας παράλληλα ότι «Το ΓεΣΥ δεν σχεδιάστηκε εν μια νυκτί ούτε και εφαρμόζεται για να ναυαγήσει».

Ταυτόχρονα, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει το παραμύθι περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης είπε ότι γύρω στις 770.000 πολίτες έχουν εγγραφεί ως δικαιούχοι στο ΓεΣΥ, ενώ πραγματοποιήθηκαν 1,2 εκατομμύρια επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς και 700.000 επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς.

Μιλώντας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών λειτουργίας του ΓεΣΥ, στην οποία παρευρέθηκαν ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και των μελών της άτυπης συμβουλευτικής επιτροπής για το ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «το ΓεΣΥ είναι γεγονός έξι και πλέον μήνες τώρα, με την υπομονή και την επιμονή που δείξαμε όλοι, Κυβέρνηση, κοινωνία και εμπλεκόμενοι φορείς», ενώ ευχαρίστησε πρώτα και κύρια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του οποίου η στήριξη, όπως είπε, «ήταν σε όλα τα στάδια της υλοποίησης καίρια ειδικά την περίοδο που προηγήθηκε της 1ης Ιουνίου 2019 και συνεχίζει να είναι καθοριστική».

Ανέφερε ότι «η αποδοχή της οποίας έτυχε το νέο Σύστημα Υγείας από τους πολίτες, σίγουρα μας χαροποιεί, αλλά την ίδια ώρα μας καθιστά υπεύθυνους και υπόλογους απέναντί τους».

«Βλέποντας πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα των ασθενών, τις εξοικονομήσεις που έφερε στον οικογενειακό προϋπολογισμό, την καθολική ασφάλιση και την ισότιμη πρόσβαση που έδωσε σε όλους τους πολίτες, χωρίς περιορισμούς, δεν μπορούμε παρά να πεισμώσουμε, να σκύψουμε τα κεφάλια και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ και την ομαλοποίηση της λειτουργίας του», υπογράμμισε.

Ο κ. Ιωάννου κάλεσε όλους να δείξουν την ίδια κατανόηση και υπομονή όπως είχαν όταν τον περασμένο Ιούνιο, όπως είπε, «ο αριθμός των γιατρών που είχαν συμβληθεί ήταν διψήφιος, ενώ σήμερα ξεπερνά τους 1.800, ή όταν αναζητούσαν γιατρό σε βασικές ειδικότητες στην πόλη τους και δεν υπήρχε, ενώ σήμερα υπάρχει επαρκής αριθμός Ειδικών Ιατρών παγκύπρια, ή όταν κάποιοι μόλις δύο μήνες πριν κινδυνολογούσαν ότι το ΓεΣΥ θα λειτουργούσε χωρίς παιδιάτρους, ενώ σήμερα η συμμετοχή τους πλησιάζει τους 180».

Ανέφερε ότι «είναι από όλους μας παραδεκτό ότι ιδιαίτερα οι πρώτες εβδομάδες έναρξης του νέου Συστήματος ήταν δύσκολες και πολύ απαιτητικές, μέχρι όλοι, πάροχοι και δικαιούχοι, να εξοικειωθούν με τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν» και πρόσθεσε ότι «με την πάροδο του χρόνου και με την τριβή που αποκτούν όλοι με το Σύστημα, η κατάσταση αλλάζει προς το θετικό».

Αναφέροντας ότι δεν επιθυμεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι έχει παραδεχθεί, όπως και ο ΟΑΥ, πολλές φορές δημόσια ότι υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια προβλήματα και δυσκολίες, προσθέτοντας ότι «σε πολλά από αυτά έχουν ήδη δοθεί οι λύσεις και για ορισμένα άλλα, πιο περίπλοκα, έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για τη διόρθωσή τους».

«Όσο και να επιθυμούμε οι αλλαγές να λειτουργήσουν με τον βέλτιστο τρόπο αμέσως, αυτό δεν είναι εφικτό, λαμβάνοντας υπόψη τις παθογένειες που για χρόνια υπήρχαν στο προηγούμενο Σύστημα και που δεν είναι εύκολο να τις εξαλείψουμε αμέσως, για να βοηθήσουμε το καινούργιο να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί πλήρως», υπογράμμισε.

Το παραμύθι περί ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων πρέπει να σταματήσει
———————————-
Ερωτηθείς εάν τα δημόσια νοσοκομεία οδεύουν προς κλείσιμο, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι το παραμύθι ότι θα ιδιωτικοποιηθούν να σταματήσει και πρόσθεσε πως «δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης».

«Εμπράκτως στηρίζουμε τα δημόσια νοσοκομεία και όποιος αμφιβάλει, ας διαβάσει τον προϋπολογισμό που υποβάλαμε για το 2020 για τα δημόσια νοσηλευτήρια και ο οποίος «είναι ο υψηλότερος προϋπολογισμός στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ανέφερε ότι μεταξύ άλλων προβλέπει €25 εκ. για την αναβάθμιση κτιρίων, €15 εκ. για αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και είπε ότι δεν νομίζει να υπάρχει κάποιος που να έχει αυτόν τον Προϋπολογισμό στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόσθεσε πως «κάποιοι μπορούν να μας κατηγορήσουν ακόμα και για αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά είναι πρόθεσή μας», όπως είπε, «να στηρίξουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια».

«Περιλαμβάνει 119 νέες θέσεις εργασίας, επιπλέον των 300 θέσεων που προκηρύχθηκαν το 2019», είπε ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος ενδεικτικά, ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός θέσεων που δόθηκαν για το 2019 και το 2020 φτάνει σχεδόν στις 500.

«Αν νομίζει κάποιος ότι με αυτές τις ενέργειες προχωρούμε στο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση, τότε τι άλλο να απαντήσω», διερωτήθηκε ο κ. Ιωάννου.

Κληθείς να σχολιάσει τις απεργίες που πραγματοποιούνται από επαγγελματίες υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Ιωάννου, αφού καταδίκασε κάθε πράξη βίας εναντίον των λειτουργών υγείας, είπε ότι ο ΟΚΥπΥ πραγματοποιεί έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί δεν ήταν αποτελεσματική η αστυνόμευση στον χώρο όταν σημειώθηκε το επεισόδιο εναντίον νοσηλεύτριας στο ΤΑΕΠ Λεμεσού.

Σε ό,τι αφορά στην αυριανή απεργία των ιατρών του δημοσίου, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την άποψη ότι τα όποια προβλήματα λύνονται μέσω διαλόγου, ο οποίος, εν προκειμένω, βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών.

Είπε ακόμη ότι θα ανέμενε να δοθεί χρόνος στον διάλογο και η πίστωση χρόνου που ζητήθηκε από τον νέο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, ώστε να παρουσιάσει ένα σχέδιο κινήτρων που θα ικανοποιεί από τη μια την πλειοψηφία των αιτημάτων των γιατρών, αλλά ταυτόχρονα θα είναι στο πλαίσιο της χριστής οικονομικής διοίκησης του Οργανισμού.

«Ας μην ξεχνούμε, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας και της σωστής οικονομικής διαχείρισης του ΟΚΥπΥ και σε αυτό το πλαίσιο ενεργεί», ανέφερε και διερωτήθηκε «στο τέλος της ημέρας και να γίνει η στάση εργασίας αύριο, τι θα επιτύχει περισσότερο, από το να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο περισσότερο».

«Αφού λέμε ότι νοιαζόμαστε για του ασθενείς, ας το δείξουμε με πράξεις και όχι με λόγια», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σχολιάζοντας αναφορές για έλλειψη φαρμάκων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι από την αρχή της εφαρμογής του ΓεΣΥ υπήρχε η παραδοχή από τους ίδιους τους εισαγωγείς ότι θα υπάρξουν ελλείψεις, προσθέτοντας ότι στα δημόσια τα φάρμακα που λάμβανε ο κόσμος ήταν ένα φάρμακο για μια ασθένεια, ενώ τώρα που ο κόσμος έχει επιλογή (φαρμάκων) ήταν κατανοητό πως δεν μπορούσε να γίνει εκ των προτέρων ασφαλής πρόβλεψη που θα κινηθεί η ζήτηση».

Ανέφερε επίσης ότι η προμήθεια φαρμάκων χρειάζεται κάποιους μήνες στην Κύπρο για κάποια φάρμακα στα οποία παρατηρήθηκε ζήτηση και πρόσθεσε ότι «το σημαντικό είναι να μην υπάρξει έλλειψη φαρμάκων για μια ασθένεια».

«Όσον περνούν οι μήνες θα μειώνεται (η έλλειψη) γιατί υπάρχει πλέον η πρόβλεψη και η εμπειρία των πρώτων μηνών», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην τελευταία συμμετοχή του στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ το οποίο συζήτησε το θέμα της έλλειψης φαρμάκων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι μετά εκπλήξεως του όλοι οι Υπουργοί Υγείας, μεταξύ των οποίων μεγάλων χωρών όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας, αντιμετωπίζουν ελλείψεις φαρμάκων γιατί οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν μετακινήσει τα εργοστάσια τους από την Ευρώπη στην Ασία.

Ανέφερε ότι ελλείψεις πάντα θα υπάρχουν και σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες μέσω πρεσβειών να εισάγονται φάρμακα.

Αναφορικά με τα φάρμακα που παρέμειναν στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι εκεί που υπήρχαν ελλείψεις στον ιδιωτικό τομέα έχουν δοθεί φάρμακα αλλά δεν έχουν δοθεί ακόμη, όπως είπε, σε περιπτώσεις φαρμάκων που δεν υπάρχουν ελλείψεις».

Είπε ακόμη ότι «είναι και θέμα διαδικασιών του δημοσίου» για να δοθούν αυτά τα φάρμακα στον ιδιωτικό τομέα «διότι εμπλέκονται διάφοροι φορείς», ενώ από την άλλη είναι «και ο τρόπος που έχουν αγοραστεί».

Ωστόσο, ο κ. Ιωάννου είπε ότι έχει εξευρεθεί ο μηχανισμός και εναπόκειται πλέον στον ΟΚΥΠΥ και στον ΟΑΥ να κάνουν τις απαραίτητες διευθετήσεις για να διοχετευτούν τα υπόλοιπα φάρμακα στον ιδιωτικό τομέα.

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης είπε ότι σήμερα, πέραν του 90% του πληθυσμού της Κύπρου ή γύρω στις 770.000 πολίτες έχουν εγγραφεί ως δικαιούχοι στο ΓεΣΥ και σε προσωπικό γιατρό, προσθέτοντας ότι «με την μεγάλη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας μέσω του ΓεΣΥ εφαρμόστηκε και η ηλεκτρονική υγεία μέσω ενός καθολικού συστήματος πληροφορικής καθιστώντας την Κύπρο μια από τις πρώτες χώρες της ΕΕ αν όχι η μοναδική που εφαρμόζεται ένα ενοποιημένο σύστημα πληροφορικής».

Ανέφερε ότι στους πρώτους μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ «είχαμε 1,2 εκατομμύρια επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς, 700.000 επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, 350.000 δικαιούχοι έλαβαν φαρμακευτική αγωγή ενώ 265.000 έχουν κάνει εργαστηριακές εξετάσεις και άλλες 130.000 δικαιούχοι έχουν υποβληθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις».

Αναφορικά με ενδεχόμενη αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, ο κ. Τσινωντίδης είπε ότι «επί 20 χρόνια συζητείται το ΓεΣΥ και ο σχεδιασμός έχει βασιστεί σε βέλτιστες πρακτικές διεθνώς», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ γρήγορα να βιαστούμε μέσα σε έξι μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ, πριν ακόμη ο καθένας από εμάς αντιληφθεί καλά τι είναι το ΓεΣΥ να κάνουμε αλλαγές σε βασικές πτυχές του σχεδιασμού».

Ανέφερε επίσης ότι στόχος του Οργανισμού είναι να εξεύρει εκείνη την φόρμουλα ώστε να καταστήσει βιώσιμα όλα τα νοσηλευτήρια είτε ιδιωτικά είτε δημόσια και να τα βοηθήσει να λειτουργήσουν μέσα σε ένα ενιαίο περιβάλλον ανταγωνισμού.

Η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Ισσέγιεκ είπε ότι «εκεί που παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα είναι ελλείψεις σε κατηγορίες φαρμάκων που δεν υπήρχαν ανταλλάξιμα και αυτά, όπως είπε ο Υπουργός, αντιμετωπίζεται με το να τα εισάγουμε και να τα διαθέτουμε», προσθέτοντας ότι «είναι μια δύσκολη διαδικασία για τους φαρμακοποιούς αλλά είμαστε εδώ, συνεργαζόμαστε και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Σε ομιλία του ο Γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) Νικόλας Φιλίππου εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίηση των ασθενών για το ΓεΣΥ παρά τα όποια προβλήματα, όπως είπε, και ελλείψεις που παρουσιάζει και οι οποίες «πολλές από αυτές ήταν και αναμενόμενες».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy