Υπ. Υγείας: Τα προβλήματα στα κρατικά νοσοκομεία δεν λύνονται με τη στάση εργασίαςΤα προβλήματα στα κρατικά νοσοκομεία λύνονται μέσω διαλόγου και όχι με την πραγματοποίηση στάσης εργασίας, δηλώνει ο Υπουργός Υγείας, σχολιάζοντας την εξαγγελθείσα για αύριο στάση της Παγκύπριας Συντεχνίας των Κυβερνητικών Γιατρών.

Ο κ. Ιωάννου υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ του ΟΚΥΠΥ και των Κυβερνητικών Γιατρών και δε θα επιτευχθεί τίποτε περισσότερο με τη στάση εργασίας, παρά μόνο την ταλαιπωρία των ασθενών.

Σε ότι αφορά τη χθεσινή στάση εργασίας των νοσηλευτών λόγω της ανασφάλειας που νιώθουν στα τμήματα πρώτων βοηθειών από επιθέσεις ασθενών ή συγγενών τους, ο Υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει ασφάλεια και αστυνόμευση των τμημάτων, αλλά μπορεί, όπως είπε, να αντιληφθεί τα αισθήματα των νοσηλευτών.

Κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις κατά τη συζήτηση στη Βουλή για πιθανές αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά το ΓΕΣΥ, ο Υπουργός σημείωσε ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει κατά γράμμα τη νομοθεσία, όπως αυτή συμφωνήθηκε ομόφωνα από τα ίδια τα κόμματα και δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από αυτήν.

Από εκεί και πέρα, σημείωσε, οι όποιες πιθανές αλλαγές στη νομοθεσία αφορούν την ίδια τη Βουλή.

“Θα είμασταν αυτόχειρες αν αφήναμε το ΓΕΣΥ να καταρρεύσει”

Αναφερόμενος στο ΓΕΣΥ, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών από την εφαρμογή του, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το σχέδιο ήρθε για να μείνει και παρά τα επιχειρήματα που παρέθεταν πολλοί στην αρχή για την κατάρρευση του, αυτά διαψεύστηκαν.

Το ΓΕΣΥ δε σχεδιάστηκε για να καταρρεύσει και θα είμασταν αυτόχειρες αν το αφήναμε να πάθει κάτι τέτοιο, είπε χαρακτηστικά ο Υπουργός, παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια (δική του λέξη) προβλήματα και δυσκολίες.

Η κατάσταση αλλάζει προς το θετικό και για προβλήματα δόθηκαν λύσεις, ενώ για άλλα δρομολογήθηκαν ενέργειες για λύσεις είπε ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό ότι ο ΟΑΥ αντέδρασε πριν απειληθεί το σύστημα.
Πρέπει όλοι να πεισμώσουν και να σκύψουν τα κεφάλια για να το βοηθήσουν και η μετάβαση από το παλιό στο νέο σύστημα θέλει πολλή δουλειά, είπε ο Υπουργός, καλώντας όλους να δείξουν κατανόηση και υπομονή.

Από την πλευρά του ο Άθως Τσινωντιδης Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ είπε ότι η έναρξη του ΓΕΣΥ δεν έλυσε δια μαγείας όλες τις παθογένειες που υπήρχαν προηγουμένως, ωστόσο παρέχει φροντίδα σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ο οποίος πλέον κατά πέραν του 90% του έχει πλέον πρόσβαση σε πρωτοβάθμια φροντίδα.