Υπαίθριο σινεμά εντός της Νεκρής Ζώνης προωθεί ο Δήμος Δερύνειας

Το έργο έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό

Άλλη μια εξαιρετική πρωτοβουλία που σχετίζεται με την αξιοποίηση της Νεκρής Ζώνης έχει στα σκαριά ο Δήμος Δερύνειας που προωθεί τη δημιουργία υπαίθριου κινηματογράφου μέσα στη ζώνη εκείνη! Όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμος, σε συνεργασία με την ιταλική πρεσβεία στην Κύπρο, τον Οργανισμό Point Centre for Contemporary Art, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ιταλίδα καλλιτέχνιδα Rosa Barba, προωθούν τη δημιουργία υπαίθριου κινηματογράφου εντός της Νεκρής Ζώνης.

Το έργο έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό και χορηγία από το Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού Ιταλίας. Η Rosa Barba είναι μια πολύ γνωστή καλλιτέχνις στο εξωτερικό, με παρουσία και ατομικές εκθέσεις σε πολλά σημαντικά μουσεία στον κόσμο και έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για διερεύνηση της ευρύτερης περιοχής της Νεκρής Ζώνης καθώς και άλλων αρχαιολογικών χώρων της Κύπρου.

Ο υπαίθριος κινηματογράφος, μετά την ολοκλήρωσή του, θα παραμείνει στον Δήμο Δερύνειας και θα μπορεί να αξιοποιηθεί για ποικίλα πολιτιστικά και δικοινοτικά προγράμματα, σύμφωνα με την εξαγγελία. Ο Δήμος Δερύνειας τόνισε ότι θα συνεχίσει να σχεδιάζει και να υπολογίζει στους σχεδιασμούς του πάντοτε τη Νεκρή Ζώνη προσδοκώντας ότι θα επιτραπούν αναπτύξεις που θα έχουν και δικοινοτική απήχηση και θα πρωτοπορούν στην οικοδόμηση της ειρήνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Εξάλλου, δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης επιβεβαίωσε ότι ζήτησε γραπτώς από τα Ηνωμένα Έθνη να επιτραπεί η οικιστική ανάπτυξη μέσα στη Νεκρή Ζώνη. Όπως αποκαλύψαμε την περασμένη Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στη “Χ”, ο κ. Καραγιάννης απέστειλε πολύ πρόσφατα (4 Σεπτεμβρίου 2020) επιστολή στην αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο με την οποία ζητά από την ειρηνευτική δύναμη όπως αντικρίσει θετικά και με ευαισθησία τα αιτήματα δημοτών για αξιοποίηση τεμαχίων γης στη νεκρή ζώνη.

Η επιστολή Καραγιάννη στάλθηκε μετά από συνάντηση με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών στις 7 Αυγούστου 2020 και αφού είχαν προηγηθεί γραπτά αιτήματα δημοτών για παραχώρηση αδειών αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας σ’ εκείνη την περιοχή.

Ο δήμαρχος Δερύνειας εξηγεί στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Κύπρο ότι μολονότι το θέμα εκκρεμεί εδώ και τρεις δεκαετίες, τα σημερινά δεδομένα σε ό,τι αφορά στην οικιστική και εμπορική ανάπτυξη είναι τελείως διαφορετικά αφού πλέον αρκετοί νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στον ακριτικό δήμο μετά τις σπουδές τους και αναζητούν τρόπους και ευκαιρίες μόνιμης εγκατάστασης και επαγγελματικής αποκατάστασης.

Ο Δήμος Δερύνειας, όπως σημειώνει ο Άντρος Καραγιάννης, έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις διευκόλυνσης των νέων ανθρώπων που θέλουν να μείνουν μόνιμα στη Δερύνεια, ωστόσο η πλήρης απαγόρευση ανάπτυξης στη νεκρή ζώνη συνεχίζει να περιορίζει τις προοπτικές. Ως εκ τούτου, ο δήμαρχος Δερύνειας παρακαλεί την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών όπως αντικρίσει με την απαιτούμενη ευαισθησία τα αιτήματα δημοτών για οικιστική και εμπορική ανάπτυξη, αλλά και της τοπικής Αρχής για αξιοποίηση των τεμαχίων και της περιουσίας τους κοντά στο συρματόπλεγμα και εντός της Νεκρή Ζώνης για το κοινό συμφέρον ολόκληρης της Δερύνειας.

Τάσος Περδίος