Η ύπαιθρος βρομίζει και η κυβέρνηση κοιμάται

Δραματικό πρόβλημα με ανεξέλεγκτες χωματερές στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου

 

 

Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Περιβάλλοντος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου την εβδομάδα που πέρασε ήταν συγκλονιστικές. Με την πρώτη ματιά θεωρεί κάποιος αυτόματα ότι είναι σκουπιδότοποι, αλλά δεν είναι. Είναι ανοικτοί χώροι σε διάφορα σημεία στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, τα οποία έχουν μετατραπεί σε ανεξέλεγκτες χωματερές από πολίτες που πετούν ό,τι περισσεύει από τα σπίτια τους.  Καρέκλες, πολυθρόνες, κάδοι, λάστιχα αυτοκινήτων, σακούλες γεμάτες με σκουπίδια, ράφια, παλιά έπιπλα, κιβώτια φθαρτών, στρώματα, παλιά συστήματα κλιματισμού και ό,τι μπορεί να φανταστεί κάποιος, πεταμένα στην ύπαιθρο.  Εικόνες ντροπής, αλλά στην κυριολεξία αυτή τη φορά.

ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 7 scaled

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα είναι τραβηγμένες από δύο σημεία στο δρόμο Φρενάρους – Βρυσούλλων, αλλά και από τη λίμνη Παραλιμνίου. Ναι, ακόμα και στις όχθες του μοναδικού υγροβιότοπου της επαρχίας Αμμοχώστου πετούν κάποιοι τα σκουπίδια τους, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και κατά μήκος της νεκρής ζώνης, η οποία μάλιστα θεωρείται ακόμα ευκολότερη λύση για πολλούς ασυνείδητους. Ο λόγος που υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είναι ένας: Η αδυναμία της κυβέρνησης να δημιουργήσει σύγχρονα Πράσινα Σημεία στα οποία να μπορούν οι πολίτες να απορρίπτουν με οργανωμένο τρόπο τα απόβλητά τους.

ΛΙΜΝΗ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα πεταμένα στη λίμνη Παραλιμνίου

 

Το Γραφείο Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας πράσινων σημείων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, η οποία είναι η μόνη επαρχία που δεν διαθέτει τέτοιο σημείο. «Απαιτούμε από τις Τοπικές Αρχές, την Επίτροπο Περιβάλλοντος και το αρμόδιο υπουργείο να λάβουν άμεσα μέτρα για τη δημιουργία πράσινων σημείων στην περιοχή», τόνισε στη σχετική ανακοίνωση.

ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 6 scaled

Αγρόν ηγόρασεν η κυβέρνηση για Πράσινα Σημεία

Από τις Τοπικές Αρχές της περιοχής, ο Δήμος Δερύνειας έχει προβεί σε αλλεπάλληλα διαβήματα προς το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ζητώντας επειγόντως τη δημιουργία Πράσινου Σημείου με επίκληση των ιδιαίτερων προβλημάτων που υπάρχουν από την ανεξέλεγκτη απόρριψη οικιακών αποβλήτων στη νεκρή ζώνη. Στην πιο πρόσφατη επιστολή του στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τον περασμένο Νοέμβριο, ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης επανέλαβε την τεράστια σημασία που έχει για τον ακριτικό δήμο η δημιουργία της υποδομής, δίνοντας έμφαση στα προβλήματα που θα λυθούν κυρίως στη νεκρή ζώνη.

ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 5 scaled

Σύμφωνα με τον Άντρο Καραγιάννη, ο Γενικός Διευθυντής και λειτουργοί του υπουργείου υποσχέθηκαν σε συνάντηση στις 9 Νοεμβρίου αποδέσμευση κονδυλίου για διεξαγωγή μελέτης για ένα έργο που αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου Δερύνειας. Οι ακριτικές περιοχές, όπως σημειώνει, στερούνται αυτών των υποδομών, κάτι που δημιουργεί τεράστια προβλήματα λόγω της ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων που προορίζονται για Πράσινα Σημεία στη νεκρή ζώνη.  Από κει εκδηλώνονται πυρκαγιές από την παράνομη καύση και δημιουργείται μια πολύ άσχημη εικόνα. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δήμαρχος, για την ακρίβεια, ο σχεδιασμός Πράσινων Σημείων έπρεπε να ξεκινήσει από τις ακριτικές περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ένεκα της νεκρής ζώνης. «Οι Τοπικές Αρχές δεν μπορούν να εκτελούν χρέη αστυνομικού, φρουρού ή πυροσβέστη αφού ασυνείδητοι πολίτες εκμεταλλεύονται τη νεκρή ζώνη για να παρανομούν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η Δερύνεια είναι έτοιμη να αναλάβει πλήρως τη λειτουργία του χώρου.

ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 4 scaled

Η κυβέρνηση όμως, αδυνατεί να ανταποκριθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, από τη συνάντηση του κ. Καδή με δημάρχους και κοινοτάρχες της περιοχής στο Αυγόρου τον Μάιο του 2019 με αντικείμενο το σχεδιασμό δικτύου Πράσινων Σημείων στο Αυγόρου, τη Δερύνεια και τη Σωτήρα, δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα. Επίσης χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου στο τελευταίο διάβημα του δημάρχου Δερύνειας τον περασμένο Νοέμβριο. Με μια επιστολή ημερομηνίας 11 Νοεμβρίου 2020, ο κ. Καδής, αντί να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης, προκάλεσε σύγχυση αφού ενώ σημείωσε ότι το Πράσινο Σημείο στη Δερύνεια θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, στη συνέχεια επεσήμανε ότι λόγω υποστελέχωσης του ΤΑΥ, αυτό δεν είναι δυνατό στο παρόν στάδιο! Ακολούθως, εναπόθεσε την ευθύνη στον Δήμο Δερύνειας για εκπόνηση Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και Μελέτης Εφαρμογής, ουσιαστικά αποποιούμενος την ευθύνη του κράτους για λύση του προβλήματος. «Η δημιουργία Πράσινων Σημείων αποτελεί πρωτίστως ευθύνη του κράτους», ξεκαθάρισε ερωτηθείς από τη «Χ» ο δήμαρχος Δερύνειας. Ενώ όμως, η υπόθεση είναι μπλεγμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, η ύπαιθρος βρομίζει κάθε μέρα και περισσότερο.

 

Τάσος Περδίος

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.