ΥΠΑΜ: Κύπρος και Ελλάδα προχωρούν στη δημιουργία κοινού οργάνου διαβούλευσης και συντονισμού

Τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Άμυνας μεταξύ του απερχόμενου Υπουργού κ. Χαράλαμπου Πετρίδη και του νέου Υπουργού κ. Μιχάλη Γιωργάλλα, Λευκωσία 3 Μαρτίου 2023.

Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν στη δημιουργία κοινού οργάνου διαβούλευσης και συντονισμού μεταξύ τους σε όλα τα αμυντικά θέματα, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας.

Σημείωσε πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει, το πιθανότερο στην Κύπρο, η πρώτη συνάντηση των επιτελών των δύο κρατών, που θα καταρτίσουν την ατζέντα με τα κοινά θέματα ενδιαφέροντος, τα οποία θα τεθούν σε υπουργικό επίπεδο προς συζήτηση.

Πρώτο θέμα συζήτησης, σύμφωνα με τον Υπουργό, η συμφωνία που υπέγραψαν Κύπρος Ελλάδα και άλλες 15 χώρες την Δευτέρα, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας για εξασφάλιση στρατιωτικού υλικού μέσα από κοινές προμήθειες.

Το δεύτερο και “πολύ σημαντικό” όπως το χαρακτήρισε θέμα «είναι η αναβαθμισμένη πλέον σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γνωστοποίησε ότι η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε λίγες ώρες λαμβάνει πιο συγκεκριμένη μορφή, καθώς η Κύπρος θα υπογράψει την ένταξη της στο πρόγραμμα State Partnership, για τη συνεργασία της με την εθνοφρουρά του New Jersey, που είναι η πολιτεία του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Σε δηλώσεις του σήμερα μετά την κηδεία της αδελφής του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, είπε ότι η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ συν τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πλέον δομημένη και θα υλοποιείται συνεχώς με καινούργια αντικείμενα πέρα από ασκήσεις και εκπαιδεύσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy