ΥΠΑΜ: Οφείλουμε να εργαστούμε για μια δίκαιη και έντιμη λύση στο Κυπριακό

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε με την κατοχική Τουρκία να εντείνει τις επιθετικές της ενέργειες στο νησί μας και τον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, οφείλουμε με ομόνοια και σύνεση να εργαστούμε για μια δίκαιη και έντιμη λύση στο Κυπριακό, μια λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ειρηνική συμβίωση σε συνθήκες ασφάλειας, τονίζει ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Στο επικήδειο λόγο του στην κηδεία του πεσόντα κατά τη Τούρκικη εισβολή του 1974, ανθυπολοχαγού της 33ης μοίρας Καταδρομών Κώστα Χριστοφίδη που τελέστηκε το πρωί από τον ιερό ναό Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού, ο υπουργός Άμυνας υπέδειξε ότι στόχος όλων είναι η επανένωση της πατρίδας μας. «Είμαστε ταγμένοι να υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας, για να μπορέσει ο κυπριακός ελληνισμός να ζει ειρηνικά και αρμονικά στη γη των προγόνων του» ανέφερε.

Σε ότι αφορά τον 19χρονο ήρωα, ο κ. Πετρίδης έκανε λόγο ένα ηρωικό διμοιρίτη ανθυπολοχαγό που θυσίασε τη ζωή του για την πατρίδα. «Στις 21 Ιουλίου διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα υψώματα που κατέλαβαν με τόσο κόπο και με το αίμα τους, για να συμπτυχθούν πίσω στους χώρους διασποράς τους, χωρίς πρώτα να αντικατασταθούν από άλλες Μονάδες Πεζικού, όπως προέβλεπαν τα σχέδια. Η τιτάνια αυτή προσπάθεια είχε δυστυχώς και το ανάλογο κόστος, αφού πέρασαν στην αιωνιότητα ο ηρωικός διοικητής της 33ης Μοίρας Μοίρας, Ταγματάρχης Γιώργος Κατσάνης, μαζί με άλλους λοκατζήδες», είπε.

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σύμπτυξης των δυνάμεων από τα Πετρομούθκια ο ηρωικός διμοιρίτης ανθυπολοχαγός Κώστας Χριστοφίδης πέρασε στην αιωνιότητα, αφού σφαίρες τον έπληξαν κατάστηθα, στην προσπάθειά του να βοηθήσει στην ασφαλή απαγκίστρωση των ανδρών της διμοιρίας του. Λόγω των δραματικών στιγμών και του καταιγισμού πυρών από τις δυνάμεις του εχθρού, κατέστη αδύνατη η μεταφορά της σωρού του, όπως και άλλων συμπολεμιστών του, που έπεσαν και αυτοί στο πεδίο της τιμής», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, τα άψυχα σώματα των ηρωικών μας καταδρομέων παρέμειναν για δεκαετίες στα αιματοβαμμένα χώματα του Πενταδακτύλου, «ως η έμπρακτη απόδειξη της αξιομνημόνευτης δράσης και του δραματικού αγώνα, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής»

Τα οστά του Κώστα Χριστοφίδη ανευρέθηκαν το 2017 σε ομαδικό τάφο σε περιοχή μεταξύ Αγίου Ιλαρίωνα και Πέλλα Πάις, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφής και αναγνώρισης οστών με τη μέθοδο του DNA, από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.