ΥΠΑΜ – Πρέσβης ΗΠΑ: Συζήτησαν για προμήθεια αμερικάνικου «μη φονικού εξοπλισμού»

Πιθανούς τρόπους επιτάχυνσης των διαδικασιών μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ για προμήθεια από αμερικανικές εταιρείες «μη φονικού εξοπλισμού», μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο, συζήτησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν, ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, και η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, κατά τη συνάντηση έγινε σφαιρική ανασκόπηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας καθώς και οι προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία.

Επιπρόσθετα ο Υπουργός Άμυνας και η Πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκαν στις υφιστάμενες συμφωνίες για θέματα άμυνας και ασφαλείας και επαναβεβαίωσαν ότι «υπάρχει το έδαφος και η κοινή επιθυμία για επέκταση και ενίσχυσή τους».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ήδη στο πλαίσιο του ΙΜΕΤ (πρόγραμμα των ΗΠΑ για Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση) παραχωρήθηκε μια θέση σε αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς για φοίτηση στο U.S. National Defence University College of International Security Affairs, για το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022. Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα φοίτησης και άλλων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχολές των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιούνται ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις στρατιωτικού προσωπικού των δύο χωρών.

Σημειώνεται επίσης ότι, από τις 10 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων Ναυτικού στην Κρήτη, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ. Η συνεκπαίδευση εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης ΟΡΙΩΝ που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2021.