ΥΠΑΜ: Υπεγράφη η αγορά έξι στρατιωτικών ελικοπτέρων

Σημαντική μέρα για την άμυνα της Κύπρου, χαρακτήρισε την υπογραφή ο ΥΠΑΜ

Ως μέρα σταθμό για την πολεμική αεροπορία της Κύπρου, η οποία εξοπλίζεται με νέα σύγχρονα ελικόπτερα γαλλικής προέλευσης, τα οποία αναμένεται πως θα ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητές της για ταχεία αντίδραση, χαρακτήρισε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, την υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια 6 Ελαφρών Επιθετικών Ελικοπτέρων H145Μ της εταιρείας Airbus Helicopters, με δικαίωμα εξάσκησης προαίρεσης για απόκτηση ακόμη 6.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο κ. Πετρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «συνεχίζουμε αθόρυβα και μεθοδικά την ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, το ελαφρύ επιθετικό ελικόπτερο H145M, ικανό να επιχειρεί σε απαιτητικό περιβάλλον ημέρα και νύχτα, θα ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΦ για ταχεία αντίδραση, εκπομπή μαζικών πυρών, προσβολή στόχων με ακρίβεια και εκτέλεση αποστολών εγγύς υποστήριξης και συλλογής πληροφοριών.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, είπε ότι η απόκτηση των μαχητικών ελικοπτέρων, τύπου H145Μ, εμβαθύνει την εταιρική μας συνεργασία με τη Γαλλία και αποτελεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορική και μακροχρόνια σχέση μας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, πρόσθεσε.

Εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη χθεσινή εξέλιξη που σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την Πολεμική Αεροπορία, προσθέτοντας ότι παρά τις δυσμενείς διεθνείς οικονομικές συνθήκες, στη βάση της κατεύθυνσης και προσωπικής στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, υλοποιούμε σταθερά και βήμα-βήμα το αμυντικό και εξοπλιστικό μας πρόγραμμα.

«Αμετάθετός μας στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, με σύγχρονα μέσα, εξοπλισμό και δυνατότητες για να αποτελεί μια αξιόπιστη αποτρεπτική και αμυντική δύναμη», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα σε συνδυασμό με την αναθεωρητική τάση της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη κατοχή δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Οφείλουμε να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας μας και των πολιτών μας», πρόσθεσε.

Ο ΥΠΑΜ είπε ότι με την απόκτηση των νέων μαχητικών ελικοπτέρων της Airbus θα είμαστε επίσης σε θέση να ενδυναμώσουμε το υφιστάμενο πλαίσιο των πολυάριθμων διεθνών και περιφερειακών μας συνεργασιών, οικοδομώντας τη διαλειτουργικότητα με κράτη της περιοχής, συμμετέχοντας σε ασκήσεις και πολυεθνικές δραστηριότητες, συμβάλλοντας έτσι θετικά στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής και σημείωσε ότι φέτος έχουμε διαθέσει το υψηλότερο ποσό των 20 τελευταίων χρόνων για αμυντικούς εξοπλισμούς.

Η πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Salina Grenet-Catalano, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω αυτής της συμφωνίας θα ενδυναμωθεί η ασφάλεια και η περιφερειακή σταθερότητα και ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή άμυνα και η διμερής εταιρική αμυντική συνεργασία.

Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας ο Γενικός Διευθυντής, Ανδρέας Λουκά και εκ μέρους της Airbus Helicopters o εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Olivier Michalon.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.