Σε νέα εκδοχή με το ίδιο περιεχόμενο και η νέα πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εκπαίδευση. Με τροποποιήσεις χωρίς να αλλάζει η ουσία της απόφασης της 4ης Ιουλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε χθες σε διαμόρφωση νέας πρότασης προς τους εκπαιδευτικούς.

Ωστόσο, παρά τις διαφοροποιήσεις, έτσι όπως μεταφέρθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, φαίνεται να υπάρχει ακόμη απόσταση σε σχέση με αυτά που ζητούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ.

Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ανησυχούν και για την πιθανή έκβαση του διαλόγου έτσι όπως αυτός οριοθετείται από την κυβέρνηση με την πιθανότητα εφαρμογής ήδη ειλημμένων αποφάσεων.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται κανονικά οι διεργασίες για το σημερινό δημοψήφισμα των εκπαιδευτικών, το αποτέλεσμα του οποίου θα κρίνει και τα επόμενα βήματά τους.

Όπως μας λέχθηκε άλλωστε από εκπαιδευτικούς κύκλους, ανάλογα με τη δυναμική που θα λάβει θα καθοριστούν και οι κινήσεις από πλευράς κυβέρνησης, η οποία, όπως όλα δείχνουν, έχει εγκλωβιστεί στις αποφάσεις της 4ης Ιουλίου.

Πάντως από πλευράς εκπαιδευτικών φαίνεται ότι ο κύβος ερρίφθη και πλέον είναι αποφασισμένοι να οδηγήσουν την κατάσταση στο τέρμα, αφού και η δυναμική από τη βάση των εκπαιδευτικών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για υπαναχωρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι η πρόταση εφόσον φθάσει κοντά τους και γραπτώς θα εξεταστεί κατά τη σημερινή συνεδρία της Γραμματείας, χωρίς αυτό να αλλάζει τους σχεδιασμούς για το σημερινό δημοψήφισμα.

Παράλληλα, δεν θέλησε να τοποθετηθεί ως προς το περιεχόμενο της απόφασης του Υπουργικού. Τώρα σε ό,τι αφορά την πρόταση, τροποποιείται η απόφαση 4ης Ιουλίου ως ακολούθως:

α) Βιολογικός Παράγοντας: Η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο από δύο σε μία διδακτική περίοδο θα αντισταθμιστεί στη
συνέχεια είτε με «μοριοδότηση», κίνητρα ή άλλα ωφελήματα, όπως αυτό θα συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

β) Παράγοντας Αρχαιότητας: Όσον αφορά τους Βοηθούς Διευθυντές περιορίζεται η μείωση της απαλλαγής από το διδακτικό χρόνο. Δηλαδή θα επιστραφούν στη φετινή σχολική χρονιά είτε μία είτε δύο περίοδοι απαλλαγών, αναλόγως.

γ) Υπεύθυνος Τμήματος: Η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο από δύο σε μία διδακτική περίοδο, που είχε αποφασιστεί στις 4 Ιουλίου, θα αντισταθμιστεί από «μοριοδότηση» της μίας περιόδου των αντίστοιχων εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του Σχεδίου Αξιολόγησης που θα συμφωνηθεί.

δ) Εάν κατά το διάλογο που θα ακολουθήσει επί του εξορθολογισμού του διδακτικού χρόνου προκύψουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την απόφαση, τότε θα αποκατασταθούν σταδιακά όσοι εκπαιδευτικοί έχουν χάσει με την αρχή της χρονιάς κάποιες απαλλαγές, αν και εφόσον είναι διαφορετική η τελική έκβαση του διαλόγου.

ε) Νεοεισερχόμενοι: Αναστέλλεται προσωρινά το μέτρο κατάργησης της απαλλαγής για τους νεοεισερχόμενους όσον αφορά το βιολογικό παράγοντα και θα αποτελέσει αντικείμενο του διαλόγου που θα επακολουθήσει.

Επίσης αναθεωρείται και η απόφαση για τους αξιωματούχους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και η νέα πρόταση προνοεί όπως παραχωρηθεί από τώρα χρόνος ίσος με δύο εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης σε κάθε Οργάνωση, ενώ συμπληρωματικά θα δοθεί αντίστοιχος συνδικαλιστικός χρόνος που να μην υπερβαίνει το ποσό των €100.000 για την ΟΛΤΕΚ, €175.000 για την ΟΕΛΜΕΚ και €175.000 για την ΠΟΕΔ, που να αφορά στο κόστος μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών στους οποίους θα παραχωρηθεί συνδικαλιστικός χρόνος.

Ο διάλογος για τα μέτρα που άπτονται του εξορθολογισμού του συστήματος των απαλλαγών θα γίνει από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τον Υπουργό Παιδείας, την Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Γεωργίας, υπό την ιδιότητά του ως τέως Υπουργός Παιδείας.

Προχωρούν με το δημοψήφισμα και αναμένουν τη νέα κυβερνητική πρόταση
Η ΠΟΕΔ αναμένει να της γνωστοποιηθεί επίσημα η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσω της οποίας τροποποιείται η απόφαση της 4ης Ιουλίου 2018 για τον εξορθολογισμό της απασχόλησης των εκπαιδευτικών, όπως δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Φίλιος Φυλακτού.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης της Γραμματείας της ΠΟΕΔ, ο κ. Φυλακτού αναφέρθηκε σε αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας να δοθούν διευκολύνσεις ώστε να παραστούν σήμερα, Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, όπου θα συζητηθεί το θέμα της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, ακόμη δεν έχουν λάβει απάντηση από το Υπουργείο σχετικά με την παραχώρηση αυτής της διευκόλυνσης. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ τόνισε παράλληλα την ετοιμότητα των εκπαιδευτικών για τη σημερινή Παγκύπρια Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης, η οποία θα δώσει την εξουσιοδότηση «εάν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο να εφαρμόσει μέτρα, μη αποκλεισμένων και συμπεριλαμβανομένων και των απεργιακών».

Εξάλλου, ο κ. Φυλακτού τόνισε πως στη χθεσινή συνεδρία επιλύθηκαν τα πρακτικά ζητήματα της σημερινής ψηφοφορίας. Ο κ. Φυλακτού ξεκαθάρισε επίσης ότι η Γραμματεία της ΠΟΕΔ θα συνέλθει σε νέα συνεδρία αύριο Πέμπτη για να εξετάσουν τη νέα διαφοροποιημένη πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ελένη Κωνσταντίνου