Υπάρχει απάντηση στο γιατί….

Της
Έλπις Γεωργίου

 

Κάθε φορά που συμβαίνει ένα κακό και κλαίμε επί ερειπίων, τότε αρχίζει ένας δημόσιος διάλογος για το τι φταίει, τι έπρεπε να κάνουμε και δεν το κάναμε, αν υπάρχουν μελέτες και αποφάσεις που δεν εφαρμόστηκαν και πολλά άλλα. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση η εκάστοτε κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις, αφού ως εκτελεστική εξουσία έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Το τελευταίο συμβάν με τη φονική, όπως εξελίχθηκε, πυρκαγιά στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα των μέσων πυρόσβεσης που έχει η Κύπρος (μάλλον καλύτερα που δεν έχει) και αν εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις και οι εισηγήσεις που είχε καταθέσει μια ειδική επιτροπή που συστάθηκε μετά την πυρκαγιά στη Σολιά το 2016, η οποία επίσης ήταν φονική, αφού έχασαν τη ζωή τους 2 δασοπυροσβέστες 44 και 49 χρόνων. Τότε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για τραγική κατάσταση και τότε μιλούσαμε επίσης για τη χειρότερη πυρκαγιά στα χρονικά της Δημοκρατίας. Μέχρι που ήρθε δυστυχώς η φετινή φονική πυρκαγιά να πάρει τον «τίτλο» της χειρότερης πυρκαγιάς. Βέβαια τα ερωτήματα πώς και γιατί τίθενται κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε προβλήματα, γι’ αυτό και επέλεξα σήμερα να σας υπενθυμίσω τα κονδύλια που διαθέτει η κυβέρνηση σε διάφορους τομείς. Ας ξεκινήσουμε από το περιβάλλον! Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2019, η Κύπρος ήταν στην προτελευταία θέση των 27 κρατών-μελών της ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο αφορά τις συνολικές δαπάνες για δραστηριότητες και ενέργειες που αφορούν περιβαλλοντική προστασία στον δημόσιο τομέα (0,3% στην Κυπριακή Δημοκρατία έναντι 0,8% στην ΕΕ).

Επίσης η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ σε σχέση με τις δαπάνες για την Υγεία και τις ευάλωτες ομάδες. Οι κρατικές δαπάνες για τον τομέα της Υγείας αντιπροσωπεύουν το 4% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 7% (2019). Μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε. Στις δαπάνες που αφορούν την κοινωνική προστασία, η Κύπρος βρίσκεται στην έβδομη θέση από το τέλος με ποσοστό 12,4%, σε σύγκριση με 19,3% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Στα επιδόματα ασθενείας και αναπηρίας η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση με ποσοστό μόλις 0,4%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 2,7%. Στα επιδόματα για τους ηλικιωμένους η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το τέλος με ποσοστό 6,1%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 10,5% του ΑΕΠ.

Επίσης στα επιδόματα για τις οικογένειες το ποσοστό στην Κύπρο είναι 2,7%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 1,8%.

Με αυτά τα στοιχεία δίδεται η απάντηση σε πολλά γιατί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy