Υπάρχει κατανόηση στις Βρυξέλλες για τους προβληματισμούς της Κύπρου και για τις προτάσεις της για την πράσινη μετάβαση, ανέφερε ο Καρούσος

Υπάρχει κατανόηση από πλευράς της Κομισιόν όσον αφορά τους προβληματισμούς της Κύπρου για τις επιπτώσεις των νομοθεσιών του πακέτου «Fit for 55» για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τουρισμό και την οικονομία της χώρας, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος μετά από συνάντηση που είχε με τον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Καρούσος δήλωσε ακόμα πως η πρόταση της Κύπρου για την δημιουργία ενός μηχανισμού για προώθηση των βιώσιμων καυσίμων στην αερομεταφορές έχει πλέον τη στήριξη του Συμβουλίου της ΕΕ σε επίπεδο Υπουργών Μεταφορών, και εξέφρασε την ελπίδα η πρόταση να υιοθετηθεί οριστικά από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος στις 28 Ιουνίου.

Η συγκεκριμένη πρόταση, υπενθυμίζεται, εντάσσεται σε ένα από τα πολλά νομοθετήματα του πακέτου «Fit for 55» που προτείνει η Κομισιόν. Εφόσον υπάρξει κατάληξη στις θέσεις του Συμβουλίου της ΕΕ σε επίπεδο Υπουργών Περιβάλλοντος, και όταν εγκριθούν οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι θεσμοί θα διαπραγματευτούν την τελική μορφή των νομοσχεδίων.

Σε δήλωση του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Τίμερμανς, όπου ανέλυσε και παρουσίασε τους προβληματισμούς της Κύπρου σε σχέση με τα μέτρα που βρίσκονται υπό διαμόρφωση και πώς θα επηρεάσουν την οικονομία της Κύπρου.

Ο βαθμός στον οποίο επηρεάζεται η Κύπρος «είναι δυσανάλογος σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο κ. Καρούσος, επισημαίνοντας πως ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα επηρεαστεί οκτώ φορές περισσότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος έχει κατανοήσει αυτό το θέμα», σημείωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως ο κ. Τίμερμανς ήταν αρκετά ενημερωμένος.

«Φάνηκε ότι οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα τους δύο τελευταίους μήνες, για να ενημερώσουμε τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και φορείς των αερομεταφορών για το θέμα αυτό, φέρνουν αποτελέσματα», όπως είπε.

Επισημαίνοντας πως υπάρχει κατανόηση από μέρους της Επιτροπής, πρόσθεσε πως είναι σημαντικό πως αρκετές από τις προτάσεις της Κύπρου, ιδιαίτερα σε σχέση με τον μηχανισμό για στήριξη των εναλλακτικών καυσίμων στις αερομεταφορές, έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών.

«Ο στόχος είναι να οριστικοποιηθεί αυτή η πρόταση στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που θα γίνει στις 28 του μήνα», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για πρόταση που από τη μια θα είναι προς όφελος των αερομεταφορέων και από την άλλη θα δώσει κίνητρο στους αερομεταφορείς και τις αεροπορικές εταιρίες να αξιοποιήσουν τα εναλλακτικά καύσιμα, καθώς μπορούν να φέρουν μείωση του κόστους.

Είναι, κατέληξε, πολύ σημαντικό ότι «μια πρόταση που έχει καταθέσει η Κύπρος βλέπουμε ότι προωθείται, βλέπουμε ότι συζητείται, αρκετά κράτη μέλη τη στηρίζουν και αν περάσει θα είναι μια επιτυχία για την Κύπρο».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.