Υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να κάνει την αλλαγή

Της Μαρίνας Νικολάου*

«Είναι όλοι οι ίδιοι», «Κανένας δεν αξίζει», «Τίποτε δεν αλλάζει». Κάπως έτσι ξεκινούν οι πλείστες συζητήσεις με νέους ανθρώπους για την πολιτική. Ενώ όμως είναι όλοι θυμωμένοι, λίγοι αποφασίζουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Είμαστε η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Χειρότερα από τους γονείς μας.

Πανδημία, διαφθορά στο απόγειο, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα ακρωτηριάζονται, το περιβάλλον απειλείται, η δημόσια παιδεία και υγεία κατρακυλούν.

Πρέπει λοιπόν στην εποχή των αποφάσεων να αποφασίσουμε. Θέλουμε ο κόσμος της δουλειάς να έχει δικαιώματα. Θέλουμε ανοικτή κοινωνία, κόντρα στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική συνοχή, δημοκρατία, διαφάνεια.

Στη δική μας αντίληψη, η Αριστερά δεν είναι και δεν πρέπει να είναι η δύναμη που μόνο αποκαλύπτει και καταγγέλλει την αδικία και την εκμετάλλευση από όπου κι αν προέρχεται. Δεν νοείται να είμαστε απλά ένα κίνημα διαμαρτυρίας.

Παλεύουμε για θεμελιακές αλλαγές, για κοινωνική δικαιοσύνη, για να απολαμβάνουν οι πολλοί τον καρπό των κόπων τους. Διεκδικούμε ταυτόχρονα καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους και τους αδύνατους σήμερα.

Διεκδικούμε ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που να σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της οικονομίας κάθε κράτους και να δημιουργεί μόνιμες, πλήρεις και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Να ενισχύει την κοινωνική προστασία για όσους έχουν ανάγκη. Να αποκαθιστά τις εργατικές κατακτήσεις και να κατοχυρώνει στην πράξη τα εργασιακά, ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα.

Χρειαζόμαστε πολιτικές για τη γυναίκα και την ισότητα των φύλων στην εργασία, στην κοινωνία, στην οικογένεια, στη δημόσια ζωή.

Διεκδικούμε τολμηρή περιβαλλοντική πολιτική. Έξω από τις λογικές της αγοράς. Με στόχους πιο φιλόδοξους από τη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Όπως ακριβώς ζητούν η Αριστερά και τα οικολογικά κινήματα στην Ευρώπη. Διεκδικούμε ακόμα προοδευτική πολιτική για την ευημερία των ζώων, απέναντι στην ανθρώπινη ασυνειδησία αλλά και τα ισχυρά συμφέροντα που στήνουν εμπόδια.

Ο κάθε προοδευτικός άνθρωπος σε αυτόν τον τόπο, ακόμα και αν δεν συμφωνεί σε όλα με το ΑΚΕΛ, μπορεί να δει τη διαφορά. Μπορεί να αναγνωρίσει ότι υπάρχει μια δύναμη που αγωνίζεται για τη δουλειά, την υγεία, την παιδεία, τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια του τόπου μας και των ανθρώπων του. Υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να σταματήσει την κατηφόρα που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να κάνει την αλλαγή.

Πάμε δυνατά λοιπόν, για να υπερασπιστούμε τις αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, τις κατακτήσεις των εργαζομένων, την ειρήνη.

* Υποψήφια βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Λεμεσού

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.