Υπάρχει παράδειγμα προς αποφυγή…

Του Τάσου Περδίου

 

Η πληροφόρηση από το τι λέχθηκε στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στις 2 Μαΐου για το θέμα της δημιουργίας κρατικής πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα, λέει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν θετικότατος και στην ουσία είπε «ναι» σε όλα στη σκαλιώτικη αντιπροσωπεία. Σε ό,τι προβλέπει η ολοκληρωμένη πρόταση που του παρουσιάστηκε (και την οποία αποκαλύπτουμε σήμερα αυτούσια σε άλλη σελίδα) είπε «ναι». Και στο κόστος, και στα χρονοδιαγράμματα, και στο χώρο, και στα προγράμματα σπουδών. Και κάτι παραπάνω μάλιστα, αφού ρώτησε από μόνος του για το τι σκέφτονται να κάνουν οι Λαρνακείς για φοιτητικές εστίες. Όλα αυτά είναι καλώς καμωμένα. Αν όμως θέλει πραγματικά να είναι αξιόπιστος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπάρχει κάτι πάρα πολύ απλό που μπορεί να κάνει εν προκειμένω. Να ακολουθήσει ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση από το παράδειγμα προς αποφυγή που ήταν ο ανεκδιήγητος προκάτοχός του. Ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε ρεσιτάλ ψευδολογίας και αναξιοπιστίας σε αυτό το θέμα. Τον Οκτώβριο του 2014 ανακοίνωσε εν χορδαίς και οργάνοις απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για χωροθέτηση της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα. Από κει και πέρα ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι δεσμεύσεων, αρχής γενομένης από τις 30 Ιουλίου του 2015, όταν στην πρώτη από αρκετές επισκέψεις στην πόλη του Ζήνωνα που ακολούθησαν, ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.  Ακολούθως, ήρθε επισκέψεις άλλες 4-5 φορές και κάθε φορά δεσμευόταν ότι η απόφαση ήταν οριστική και αμετάκλητη.

Μάλιστα, στις 3 Μαΐου 2019 δήλωνε επί λέξει τα εξής: «Ελπίζω ότι επιτέλους θα συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι την πολιτική τη χαράσσει και την αποφασίζει η κυβέρνηση και όχι επιμέρους Τμήματα ή Σχολές. Σεβόμαστε απόλυτα το πανεπιστήμιο, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν μπορεί ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στην πρυτανεία να είναι ανάλογες και οι αποφάσεις. Είναι μια δέσμευση που ανελήφθη και που πρέπει να υλοποιηθεί με όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν». Μ’ αυτά και μ’ αυτά, φτάσαμε στην επίσκεψη του Δήμου Λάρνακας στις 31 Αυγούστου 2020, όταν οι τοπικοί παράγοντες βρέθηκαν και πάλι στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη Λάρνακα έχουν να λένε χαρακτηριστικά ότι σ’ εκείνη τη συνάντηση ο Νίκος Αναστασιάδης δεν είπε μόνο «όχι» αναιρώντας τον εαυτό του, αλλά ουσιαστικά έδιωξε την αντιπροσωπεία από το Προεδρικό.

Οι Σκαλιώτες είναι καμένοι στο χυλό και φυσάνε και το γιαούρτι επί του προκείμενου. Γι’ αυτό, αν θέλει ο Πρόεδρος να είναι εντάξει στα μάτια της Λάρνακας, ας πάει ακριβώς αντίθετα από το παράδειγμα Αναστασιάδη. Και θα είμαστε εντάξει…

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy