Υπαρκτό σενάριο η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για «συνταγματικές αλλαγές» στα κατεχόμενα

Συζητείται σήμερα στη «βουλή» στα κατεχόμενα «πρόταση νόμου» για τροποποίηση του «συντάγματος» που πέρασε από την «κοινοβουλευτική επιτροπή» νομικών, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών και προβλέπει αύξηση του αριθμού των «δικαστών» του «ανωτάτου δικαστηρίου» και ρυθμίζει το όριο αφυπηρέτησής τους.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», στόχος είναι η έγκριση του «νόμου» και η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις «προεδρικές εκλογές» στις 11 Οκτωβρίου 2020.

Στην «πρόταση νόμου» προβλέπεται όπως αυξηθεί ο αριθμός των «δικαστών» του «ανωτάτου δικαστηρίου» και το όριο συνταξιοδότησης του «προέδρου» του σώματος ανέλθει στην ηλικία των 65 χρόνων και των άλλων «δικαστών» στην ηλικία των 60 χρόνων.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι είχε διεξαχθεί δημοψήφισμα για «συνταγματικές αλλαγές» και το 2014 μαζί με τις «δημοτικές εκλογές», όμως η πρόταση απορρίφθηκε με 62,32% αρνητικών ψήφων έναντι 27,68% θετικών, παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί από τα κόμματα στη «βουλή».

Το υφιστάμενο «σύνταγμα» τέθηκε σε ισχύ στις 5 Μαΐου 1985, έπειτα από δημοψήφισμα στο οποίο συμμετείχαν 71.933 «ψηφοφόροι» από τους εγγεγραμμένους 91.810.

Το «σύνταγμα» είχε εγκριθεί τότε με 49.447 θετικές ψήφους και 21.021 αρνητικές. Διαθέτει 164 «άρθρα» και 13 «προσωρινά άρθρα».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.