Υπαρκτό το τέρας του Λοχ Νες… αλλά πριν από πολλά εκατοµµύρια χρόνια

Μα σκοτεινή, πελώρια φιγούρα αναδύεται µέσα από τα παγωµένα νερά µίας σκοτσέζικης λίµνης. ∆εν χρειάζεται πολλή σκέψη για να αναγνωρίσει κάποιος την εικόνα. Το τέρας του Λοχ Νες είναι ο ίσως πιο διάσηµος κάτοικος της Σκοτίας.

Μπορεί όµως η Νέσι, όπως έχει ονοµαστεί το διάσηµο τέρας του Λοχ Νες, να έχει αποδειχθεί ότι επρόκειτο για µια καλοστηµένη απάτη τη δεκαετία του 1930, αλλά διεθνής οµάδα ερευνητών ανακάλυψε ευρήµατα που υποδεικνύουν την παρουσία πλησιόσαυρων σε γλυκά νερά, ενώ µέχρι σήµερα πιστευόταν ότι αυτά τα πανάρχαια τεράστια θαλάσσια όντα ζούσαν µόνο σε θάλασσες και ωκεανούς και γενικά σε αλµυρό νερό.

Με βάση τα νέα ευρήµατα, θεωρητικώς τουλάχιστον, πλάσµατα όπως το τέρας του Λοχ Νες, όπως αυτό εµφανίζεται στις περίφηµες φωτογραφίες, θα µπορούσαν να ζουν στη σκοτσέζικη λίµνη, πριν από δεκάδες εκατοµµύρια χρόνια βέβαια.

Με δηµοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Cretaceous Research», οι ερευνητές παρουσιάζουν την ανακάλυψη απολιθωµάτων πλησιόσαυρων σε ένα σύστηµα ποταµών που υπήρχε στην έρηµο Σαχάρα πριν από 100 εκατ. έτη. Η ανακάλυψη αποδεικνύει την παρουσία πλησιόσαυρων σε γλυκά νερά.

Τα απολιθώµατα ανήκουν σε ένα µικρό είδος πλησιόσαυρων, όπου τα ενήλικα µέλη έφταναν σε µήκος τα τρία µέτρα, ενώ βρέθηκαν και απολιθώµατα ανήλικων µελών.

Σύµφωνα µε τους ερευνητές, ορισµένα είδη πλησιόσαυρων ζούσαν στα γλυκά νερά της Γης µαζί µε τα είδη βατράχων, κροκόδειλων, χελωνών, ψαριών εκείνης της εποχής, αλλά πιθανότατα µαζί µε τους σπινόσαυρους, ένα είδος τεράστιων και µοχθηρών υδρόβιων δεινοσαύρων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.