Ύπατη Αρμοστεία για Πουρνάρα: Ενημερωθήκαμε για το κλείσιμο από τα ΜΜΕΔεκάδες πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν το πρωί για τις συνθήκες μεταχείρισής τους στην είσοδο του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά.

Όπως ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ η Λειτουργός Ενημέρωσης του Γραφείου της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, Αιμιλία Στροβολίδου, διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν να ενημερωθούν για το χρόνο κράτησής τους αλλά για ζητήματα που αφορούν τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου.

Για τα ζητήματα αυτά, είχαν αποστείλει και επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς να λάβουν, όπως ανέφερε, απάντηση.

Πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι το Κέντρο φιλοξενίας, είχε δημιουργηθεί με την πρόνοιας της φιλοξενίας προσφύγων για ένα διάστημα 72 ωρών. Ωστόσο ο χώρος εκεί έχει μετατραπεί σε χώρο μακράς φιλοξενίας καθώς υπάρχουν άτομα που διαμένουν εκεί για διάστημα δύο μηνών κατά το οποίο βίωσαν βροχοπτώσεις και καύσωνα.

Η κ Στροβολίδου ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο χώρο δεν είναι και οι καλύτερες καθώς, ενώ σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί 300 άτομα, σήμερα φιλοξενεί 800 και σε περιόδους πανδημίας είναι λογικό να υπάρχει το στοιχειό του φόβου μετάδοσης ασθενειών.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Φιλοξενίας θα άνοιγε στις 21 Μάη ωστόσο με απόφαση Υπουργικού δύο ημέρες πριν έμεινε κλειστό για 14 ημέρες.

Υπήρξαν διαμαρτυρίες από τον κόσμο αφού είτε τηλεφωνικά είτε μέσω μηνυμάτων αρκετοί επικοινώνησαν με το Γραφείο της Υπάτης Αρμοστείας ζητώντας να μάθουν τι γίνεται αφού υπάρχουν άνθρωποι που , στην ουσία είναι κρατούμενοι εκεί, για χρονικό διάστημα που οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πότε θα ολοκληρωθεί.

Όταν η Υπηρεσία της Υπάτης Αρμοστείας επισκέφτηκε το χώρο στις 14 Απριλίου είχε εκφράσει τη θέση ότι θα έπρεπε να υπάρξουν βελτιώσεις ως προς τις συνθήκες υγιεινής και όντως κάποιες βελτιώσεις υπήρξαν.

Ως προς το ζήτημα που ανέκυψε με την ύπαρξη ασθενών με ψώρα, δερματική πάθηση, η κα. Στροβολίδου μας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα αριθμό 4 ανθρώπων που έχουν σχεδόν θεραπευτεί. Εξέφρασε τη θέση ότι από τη στιγμή που λήφθηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, το Κέντρο έπρεπε να ανοίξει σταδιακά για να μεταφέρονται άτομα εκτός. Υπήρξαν σήμερα και χτες κάποιες μεταφορές προσώπων από το Κέντρο στο χώρο της Κοφίνου.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η αναφορά της κα. Στροβολίδου ότι το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας ενημερώθηκε για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Τύπο. Κατέστησε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η ψώρα να μπαίνει στην ίδια κατηγορία με ασθένειες όπως η χολέρα και η πανώλη για τις οποίες είχε εισαχθεί αναφορά στον Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο.

Κώστας Κωνσταντίνου