Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Πάνω από 4,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

Περίπου 44.000 Ουκρανοί πρόσφυγες ήρθαν να προστεθούν σήμερα στους περισσότερους από 4,5 εκατ. ανθρώπους που έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα τους από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η HCR κατέγραψε σήμερα ακριβώς 4.547.735 Ουκρανούς πρόσφυγες. Είναι κατά 44.781 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση της Κυριακής.

Περίπου το 90% αυτών που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν σε άνδρες που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία να φύγουν από τη χώρα.

«Ανησυχούμε πολύ, όχι μόνο για την ασφάλεια των ανθρώπων αυτών, αλλά επίσης σε ό,τι αφορά την αποτίμηση των δικών τους αναγκών: χρήματα, υγεία, φροντίδα, τρόφιμα, κατάλυμα ακόμα και ρούχα», δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Αντόνιο Βιτορίνο στο CNN.

Ερωτηθείς εάν άνθρωποι επιλέγουν να παραμείνουν ή εγκλωβίζονται, ο Βιτορίνο εξήγησε ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις.

«Έχουμε ανθρώπους που συνεχίζουν να είναι θύματα της ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας που τους εμποδίζουν να μετακινηθούν και υπάρχουν και αυτοί που παραμένουν διότι ελπίζουν –όπως ελπίζουμε όλοι μας– ότι αυτός ο πόλεμος θα τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.