Υπέγραψαν σύμβαση για τις κάμερες και τώρα η Βουλή τρέχει να προλάβει τη λειτουργία τους

Η εγκατάσταση θα στοιχίσει €8 εκατ., ενώ το κόστος λειτουργίας για 5 χρόνια υπολογίζεται στα €35 εκατ.

Για άλλη μια φορά η Βουλή τρέχει να προλάβει, αφού η κυβέρνηση έσπευσε να υπογράψει συμφωνία για τις κάμερες στους δρόμους, ενώ δεν είχε προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται η δοκιμαστική εγκατάσταση των συσκευών φωτοεπισήμανσης στους δρόμους, που θα καταγράφουν παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Ως εκ τούτου, η Βουλή θα πρέπει να διεξέλθει της νομοθετικής εργασίας, στο νομοσχέδιο και τους κανονισμούς που κατέθεσε αργοπορημένα η κυβέρνηση και να τα ψηφίσει, πριν τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι στις 14/12/2020 υπογράφηκε από την κυβέρνηση η σύμβαση με την εταιρεία.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε ότι «το σύστημα φωτοεπισήμανσης θα συμβάλει στην πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων, όμως δεν θα πρέπει να μετατραπεί σ’ ένα φοροεισπρακτικό μέσο με εξουθενωτικά εξώδικα πρόστιμα για τους πολίτες». Πρόσθεσε ότι «στο βαθμό που μας επιτρέπεται, αφού η κυβέρνηση προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο προτού καταθέσει το νομοσχέδιο, καταθέσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις για βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας του συστήματος».

Κατέθεσε επίσης προτάσεις για να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα η κοινωνική μάστιγα των σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων. Μεταξύ άλλων, είναι η επικαιροποίηση της μελέτης για τα σημεία του οδικού δικτύου όπου θα πρέπει να αλλάξει το όριο ταχύτητας, βελτίωση των μελανών σημείων του κύριου και δευτερεύοντος οδικού δικτύου και ένταξη του μαθήματος οδικής αγωγής στο αναλυτικό πρόγραμμα της Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης για καλλιέργεια οδικής συνείδησης στους νέους χρήστες του οδικού δικτύου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, χαρακτήρισε «παράδοξο» το ότι η Κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία με τον ανάδοχο προτού ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία.

€35 εκατ. για 5 χρόνια

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της ΗΜΥ Μάρκο Μάρκου, η παράδοση του συστήματος για δοκιμαστική εφαρμογή για περίοδο τριών μηνών θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου. Κατά τους πρώτους 6 μήνες λειτουργίας, θα τοποθετηθούν 20 σταθερές κάμερες και 16 κινητές, ενώ τους επόμενους 6 μήνες θα τοποθετηθούν 66 κάμερες επιπλέον.

Το κόστος εγκατάστασης του συστήματος ανέρχεται στα €8 εκατ. και το κόστος λειτουργίας για πέντε χρόνια υπολογίζεται στα €35 εκατ.

Οι παρανομούντες θα λαμβάνουν το εξώδικο πρόστιμο με συστημένη επιστολή και συγκεκριμένο κωδικό, με τον οποίο θα έχουν πρόσβαση σε φωτογραφία που θα απεικονίζει την παρανομία που διέπραξαν. Σε περίπτωση που το όχημα οδηγείτο από άτομο άλλο από τον ιδιοκτήτη, ο τελευταίος θα καλείται να υποδείξει ποιος βρισκόταν πίσω από το τιμόνι.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.