Υπέρ της επαναλειτουργίας των διελεύσεων η πλειοψηφία των τ/κ κομμάτων

Με τίτλο «Τα μάτια ξανά στα οδοφράγματα» η Γενί Ντουζέν γράφει ότι μετά τα μέτρα χαλάρωσης που λήφθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία και τους περιορισμούς που είχαν τεθεί για αναχαίτιση της πανδημίας του Covid-19, τα βλέμματα στράφηκαν τόσο στα οδοφράγματα, όσο και στο θέμα της εισόδου και εξόδου των τουριστών από το νησί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουργρούλογλου, δήλωσε στην εφημερίδα πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα που είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο και επεσήμανε ότι αρμόδια για αυτό το θέμα είναι η «ανώτατη Επιτροπή μεταδοτικών νόσων».

Ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικιστικής Ενότητας, Φαϊζ Σουτζούογλου είπε ότι εάν ο αριθμός των κρουσμάτων «στο νότο», όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές, μειωθεί κάτω από 100, αυτό το ζήτημα πρέπει να αξιολογηθεί από την  εν λόγω «επιτροπή».

Το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και το Κόμμα του Λαού δήλωσαν πως τα οδοφράγματα θα πρέπει να ανοίξουν μετά το μπαϊράμι.

Ο ηγέτης του ΚΛ, Κουντρέτ Όζερσαϊ δήλωσε πως θα μπορούσαν να επιτρέπονται καθημερινά διελεύσεις διάρκειας 12 ωρών με την διεξαγωγή  PCR ή γρήγορου τεστ μετά τις διακοπές του μπαϊραμιού και αφού αναφέρθηκε στην πτώση της τουρκικής λίρας, είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα συμβάλουν σοβαρά στην οικονομία, αν αρχίσουν να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα.

Ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε ότι η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας πρέπει να πραγματοποιήσει κοινή συνεδρίαση σχετικά με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων  μετά τις διακοπές του μπαϊραμιού.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε ότι ο «πρωθυπουργός» Σανέρ είπε πως δεν είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά που έκλεισε τα οδοφράγματα. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Έρχουρμαν, πλέον έχει σημασία τι θα γίνει από εδώ και πέρα  και όχι ποιος τα έκλεισε και πρόσθεσε ότι τα οδοφράγματα μπορούν να ανοίξουν με αμοιβαίο διάλογο κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.

Ο ηγέτης του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζζέτ Ιζτζάν απηύθυνε επίσης έκκληση για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, αναφέροντας πως το κλείσιμο είχε πλήξει την οικονομία. Επεσήμανε ότι μια εντατική διαδικασία θα ξεκινήσει ξανά στο πλαίσιο της επίλυσης του Κυπριακού και ζήτησε να προωθηθεί η διακοινοτική συνεργασία εντός του πεδίου των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος  του ΚΕΚ είπε επίσης πως η παύση του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή έχει επηρεάσει δυσμενώς πολλούς παραγωγούς και πρόσθεσε πως το Κόμμα απαιτεί να ανοίξουν τα οδοφράγματα το συντομότερο δυνατόν λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα υγείας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.