Υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα οι Times του Λονδίνου

Υπέρ της «ένωσης της κληρονομιάς της Ελλάδας» με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο Ακρόπολης τάσσεται η εφημερίδα Times.

Κύριο άρθρο της εφημερίδας σημειώνει ότι «οι καιροί και οι συνθήκες έχουν αλλάξει – τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Θα πρέπει τώρα να επιστραφούν».

Σημειώνεται η επιστροφή στην Αθήνα του θραύσματος από τη Σικελία με τη συμφωνία αποστολής από την Ελλάδα άλλων αρχαιοτήτων, μια συμφωνία που είχε φτάσει κοντά σε υλοποίηση και με το Βρετανικό Μουσείο, «αλλά κατέρρευσε λόγω διαφωνίας για την ιδιοκτησία των Γλυπτών».

Οι Times σχολιάζουν ότι «τέτοιος γραφειοκρατικός παραλογισμός μπορεί γρήγορα να επιλυθεί. Ας πωληθούν πίσω τα γλυπτά σε τιμή κόστους. Ένας νόμος από το κοινοβούλιο απέδωσε τις αγορές του λόρδου Έλγιν στο μουσείο. Ας διατάξει επομένως το κοινοβούλιο την επιστροφή τους».

Στη συνέχεια η εφημερίδα σημειώνει πως το παλαιό βρετανικό επιχείρημα περί ακαταλληλότητας χώρου έκθεσης την Γλυπτών στην Αθήνα πλέον δεν ισχύει.

Ως προς το πιο «πειστικό» επιχείρημα περί κινδύνου πιέσεων για επιστροφή όλων των ξένων εκθεμάτων από τα διεθνή μουσεία, το άρθρο των Times απαντά ότι «τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι sui generis».

Προσθέτει ότι στέκονται εμπόδιο σε μια θερμή σχέση με την Ελλάδα και ότι «ο διαχωρισμός συστατικών ενός καλλιτεχνικού συνόλου είναι σαν να σκίζουμε τον Άμλετ από την πρώτη έκδοση των έργων του Σαίξπηρ και να λέμε ότι τα δύο μπορούν ακόμα να υπάρχουν μακριά το ένα από το άλλο».

Το άρθρο καταλήγει με το σχόλιο ότι η επιστροφή των «Ελγινείων Μαρμάρων» θα ήταν μια «μεγαλόψυχη» χειρονομία την ώρα που η Βρετανία χρειάζεται να αναθερμάνει τις ευρωπαϊκές φιλίες της.

Στο παρελθόν και άλλα βρετανικά έντυπα έχουν ταχθεί υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών στην Αθήνα, ωστόσο οι Times έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα ως εφημερίδα αντιπροσωπευτική του βρετανικού συντηρητικού κατεστημένου.

Στα τέλη Νοεμβρίου, μετά από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λονδίνο και τις αναφορές του στο θέμα, δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov έδειξε ότι το 59% των Βρετανών υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, έναντι ποσοστού 18%.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.