Υπέρ της λύσης ΔΔΟ η πλειοψηφία Ε/κ και Τ/κ

Ένα μεγάλο τμήμα και στις δύο κοινότητες έχει αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου ο ένας δρόμος οδηγεί σε λύση συμβιβασμού και ο άλλος σε μία οριστική διχοτόμηση

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Η μεγάλη πλειοψηφία και στις δύο κοινότητες επιθυμεί την ειρήνη στην Κύπρο, με 87,4% για τους Ελληνοκυπρίους και 66,2% για τους Τουρκοκυπρίους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου με χρηματοδότηση της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science).

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη σε παγκύπρια κλίμακα με τη συμμετοχή 500 ατόμων από κάθε κοινότητα, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, αναδεικνύει την επιθυμία τόσο των Ε/κ όσο και των Τ/κ να επιλυθεί το Κυπριακό στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με ποσοστό 66,5% και 77,8% αντίστοιχα. Επίσης, το 85,5% των Ε/κ και το 77,1% των Τ/κ τάσσεται υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού με τρόπο που να διασφαλίζει την πολιτική ισότητα για τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και να διασφαλίζει την ασφάλεια για τους Ελληνοκυπρίους από οποιαδήποτε τουρκική επίδραση. Στο ενδεχόμενο να ψηφίσουν έναν υποψήφιο ή κόμμα που είναι πρόθυμο να προβεί σε συμβιβασμούς στην επόμενη εκλογική μάχη, προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη, το 42,4% των Ε/κ και το 64,9% των Τ/κ τάχθηκε θετικά.

Η στάση των δύο κοινοτήτων για το εδαφικό

Σε ερώτηση εάν αποδέχονται ένα συμβιβασμό στο εδαφικό ζήτημα για την επίτευξη ειρήνης, το 22,8% των Ε/κ απάντησε ότι είναι εντελώς απρόθυμο, το 11,9% κάπως απρόθυμο, 18,5% τάχθηκε ως ουδέτερο, ενώ το 17,5% και 25,9% τάχθηκε κάπως πρόθυμο και απόλυτα πρόθυμο αντίστοιχα και ένα 3,4% δεν έδωσε κάποια απάντηση. Στο αντίστοιχο ερώτημα, το 21,1% των Τ/κ δήλωσε εντελώς απρόθυμο, το 4,2% κάπως απρόθυμο, ενώ το 51,6% εντελώς πρόθυμο και το 10,6% κάπως απρόθυμο, ενώ αυτοί που δήλωσαν ουδέτεροι ανέρχονται στο 8,3%.

«Έχουμε προχωρήσει σε μια διαδικασία προσγείωσης…»

«Θεωρώ ότι αυτή η ασσυμετρία που παρατηρείται μεταξύ των δύο κοινοτήτων, για το εδαφικό, είναι αναμενόμενη, καθώς οι Τ/κ για ιστορικούς λόγους τείνουν να αποδέχονται περισσότερο τους συμβιβασμούς σε αυτό το ζήτημα», εξηγεί στην «Κυρακάτικη Χαραυγή» ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συμμετέχων στη δημοσκόπηση, Χάρης Ψάλτης.

Υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να προβαίνει σε γεωτρήσεις και ουσιαστικά να αναιρεί το ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και οι ενέργειες για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, συνέβαλαν στην αύξηση των ποσοστών που τάσσονται υπέρ μίας λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Επεσήμανε δε, ότι ένα μεγάλο τμήμα και στις δύο κοινότητες έχει αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου ο ένας δρόμος οδηγεί σε λύση συμβιβασμού και ο άλλος σε μία οριστική διχοτόμηση.

«Έχουμε προχωρήσει σε μία διαδικασία “προσγείωσης”, καθώς η ιδέα του ενιαίου κράτους έχει καταστεί πλέον ένα άπιαστο όνειρο και γίνεται κατανοητό ότι η διαιώνιση του στάτους κβο μόνο αρνητικά μπορεί να επιφέρει. Μπορούμε να σημειώσουμε ότι το στάτους κβο δεν είναι στατικό, καθώς μέρα με την ημέρα μετεξελίσσεται προς το χειρότερο, ιδίως για τη δική μας πλευρά. Εδώ πρέπει να διαχωρίσουμε ότι ο μέσος πολίτης διαφορετικά θα απαντήσει στην ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού και διαφορετικά θα απαντήσει εάν θέλει μία λύση. Αυτό το γεγονός μεταφράζεται στη διαφορά της επιθυμίας από αυτή της προσδοκίας».

Αντίκτυπο και στην Κύπρο οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των δύο κοινοτήτων αναγνωρίζει ότι οποιαδήποτε αντιπαράθεση δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θα έχει μεγάλες συνέπειες για τη δική τους κοινότητα στην Κύπρο (75% των Ε/κ και 82,9% των Τ/κ).

Συγκεκριμένα, το 6,4% των Ε/κ θεωρεί ότι δεν θα έχει καθόλου αρνητικές συνέπιες και το 4,2%, θεωρεί ότι θα δημιουργηθούν ορισμένες, ενώ το 53,9% πιστεύει ότι θα έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες και το 21,1% αρκετές. Ένα 14,5% θεωρεί ότι δεν θα έχει ούτε θετικές ούτε αρνητικές. Το 73,4% των Τ/κ θεωρεί ότι μία επικείμενη αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας θα επιφέρει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες, το 9,5% αρκετές, το 3% θα έχει ορισμένες και το 8,3% καθόλου, ενώ το ποσοστό που θεωρεί ότι δεν θα έχει ούτε θετικές ούτε αρνητικές ανέρχεται στο 5,8%.

Από τη δημοσκόπηση διαφαίνεται ότι τα ποσοστά όσον αφορά μία ένοπλη σύρραξη στην Κύπρο, όπως παραπάνω, είναι παρόμοια με τα άνωθεν, όπου το 79,5% των Ε/κ και το 90,4% των Τ/κ δηλώνει ότι θα δημιουργήσει αρνητικές συνέπειες.
«Φαίνεται ότι και οι δύο κοινότητες αναγνωρίζουν ότι στο ενδεχόμενο να συμβεί μία σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας, ο αντίκτυπος που θα προκαλέσει θα είναι εξαιρετικά μεγάλος. Τα άτομα που αναγνωρίζουν ότι θα έχουμε σοβαρές συνέπειες σε μία επικείμενη σύγκρουση, έστω και εκτός Κύπρου, είναι στην πλειονότητά τους τα ίδια άτομα που τάσσονται υπέρ μίας λύσης συμβιβασμού», παρατηρεί ο καθηγητής.

Tο 68,3% των Τ/κ θεωρεί ότι θα πέσει θύμα διακρίσεων

Μια ενδιαφέρουσα διαφορά μεταξύ των δύο κοινοτήτων αφορά την αντίληψη της διάκρισης κατά τη διέλευση προς την άλλη πλευρά. Ενώ η πλειονότητα των Τ/κ (82%) θεωρεί ότι θα πέσει θύμα διάκρισης, μόνο το 35% των Ε/κ θεωρεί ότι θα υποστεί διακρίσεις.

Συγκεκριμένα, το 68,3% των Τ/κ απάντησε πάρα πολύ, το 11,2% πολύ, 5,9% απάντησαν ούτε ναι ούτε όχι, ενώ το 2,7% και το 8,9% απάντησαν σχεδόν καθόλου και καθόλου αντίστοιχα. Στον αντίποδα, το 18,5% των Ε/κ απάντησε πάρα πολύ, το 16,2% πολύ, το σχεδόν καθόλου ανήλθε στο 13,2% και το καθόλου 21,8%, ενώ το 22,8% απάντησε ούτε ναι ούτε όχι.

Σχολιάζοντας τα άνωθεν ευρήματα, ο κ. Ψάλτης ανέφερε ότι τα ποσοστά αυτά ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα, σημειώνοντας ότι πιθανότατα να οφείλεται στην ύπαρξη κομμάτων στην κοινότητά μας που δηλώνουν την επιθυμία τους για κλείσιμο μόνιμων σημείων ελέγχου.
«Τα μεμονωμένα περιστατικά βίας και διάκρισης, όπως βρισιές, σκίσιμο λάστιχων και σπάσιμο αυτοκινήτων που δέχονται οι Τ/κ όταν έρχονται στη δική μας πλευρά, δυστυχώς οι εθνικιστικοί κύκλοι και ένα τμήμα του Τύπου στην τ/κ πλευρά τα διογκώνουν και τα παρουσιάζουν ως συχνά περιστατικά. Θεωρώ όμως ότι αυτό που φοβίζει αλλά και ενοχλεί τους Τ/κ είναι η μη διεκπεραίωση έρευνας και η απουσία καταδίκης των ατόμων που διενεργούν αυτά τα περιστατικά».

Άνετα στο 2ο γύρο ο Ακιντζί – Ντέρμπι η 2η θέση

Όσον αφορά την πρόθεση «ψήφου» για τον πρώτο γύρο των επερχόμενων «προεδρικών εκλογών» η δημοσκόπηση δείχνει ξεκάθαρη επικράτηση του Ακιντζί με 25,8%, ενώ η δεύτερη θέση θεωρείται ντέρμπι μεταξύ Τατάρ και Ερχιουρμάν, με 16,9% και 12% αντίστοιχα. Επίσης, το 6,3% των συμμετεχόντων δεν έχει αποφασίσει ποιον θα «ψηφίσει», ενώ το 13,3% δήλωσε ότι θα τηρήσει αποχή.
Η δημοσκόπηση δίνει την πρωτιά και για το δεύτερο γύρο των «εκλογών» στον Ακιντζί, με τον Τατάρ να συγκεντρώνει 21,6%, ενώ καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι θα διαδραματίσουν οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι ανέρχονται στο 33%. Σημειώνεται ότι ο «υποψήφιος» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, δεν συμπεριλήφθηκε στη δημοσκόπηση για το δεύτερο γύρο.

«Σε σύγκριση με προηγούμενη μας έρευνα, η οποία διεξήχθη την άνοιξη, παρατηρούμε ότι τα ποσοστά που χωρίζουν τον Ακιντζί από τον Τατάρ έχουν αυξηθεί. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος σύμμαχος του λεγόμενου προέδρου. Επίσης, η ανικανότητα της “κυβέρνησης” να διαχειριστεί την πανδημία, φαίνεται ότι αποτυπώνεται και στα “εκλογικά” ποσοστά της δημοσκόπησης», εξήγησε ο κ. Ψάλτης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy