Υπερχρεωμένα και με χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης τα κυπριακά νοικοκυριά

Τα κυπριακά νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα και με πολύ χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα (βλέπε κάτω).

Στην έκθεση παρατίθενται στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι τα οφέλη από την ανάπτυξη, η οποία καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια, δεν κατανεμήθηκαν στο σύνολο του πληθυσμού. Αντίθετα, κατέληξαν στις τσέπες των ολίγων, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η ανισότητα. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι το 2019 (πριν το ξέσπασμα της πανδημίας) το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης ανήλθε στο 90% του μέσου όρου της ΕΕ, παραμένοντας σε πιο χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με 91,3% πριν την οικονομική κρίση.

«Τα νοικοκυριά στην Κύπρο είναι καθαροί δανειολήπτες τουλάχιστον από το 2000 και το ποσοστό αποταμίευσης είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ αφού ανέρχεται σε 8% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 18,3%», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υψηλή ανεργία για νέους και γυναίκες

Εν τω μεταξύ, στην έκθεση επισημαίνεται ότι παρά τη βελτίωση των συνθηκών στον τομέα της απασχόλησης, παραμένουν σοβαρές προκλήσεις για τους νέους και τις γυναίκες.

Για τους νέους τονίζεται ότι το ποσοστό όσων βρίσκονται στην ανεργία και την αδράνεια αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε 17,1%, σε σύγκριση με 15,4% το 2021.

Επίσης, για τις γυναίκες αναφέρεται ότι το χάσμα στην απασχόληση έχει φτάσει στο 12,2% (έναντι 10,8% στην ΕΕ), κυρίως λόγω της έλλειψης υποδομών για φροντίδα των παιδιών κάτω των τριών ετών.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.