Υπερχρεώσεις σε αγορές με πιστωτικές κάρτες: Τρέχει να κλείσει νομοθετικά κενά η Βουλή

Το αναθεωρημένο κείμενο σχετικά με την πρόταση νόμου για επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης προϊόντων που αγοράζονται με τις πιστωτικές κάρτες, τέθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι σήμερα συνεχίστηκε η συζήτηση για την πρόταση νόμου σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να ελέγχει και να εποπτεύει τη συμμόρφωση των δικαιούχων και να ερευνά καταγγελίες παραβάσεων, να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα και να εκδίδει δικαστικά διατάγματα.

Ανέφερε επίσης ότι στις δυο προηγούμενες συνεδρίες της Επιτροπής, είχαν τονίσει την αρνητική στάση του Υπουργείου Οικονομικών και της Νομικής Υπηρεσίας. Όπως είπε, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου είχαν αναφέρει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι η πρόταση είναι αντισυνταγματική και ασύμβατη με το ενωσιακό δίκαιο.

Ο κ. Κώστα τόνισε ότι πίεσαν πολύ το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και τη Νομική Υπηρεσία για να συνεργαστούν. Σημείωσε μάλιστα η επιμονή τους έφερε αποτέλεσμα αφού σήμερα τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής το αναθεωρημένο κείμενο.

Δυστυχώς τόνισε ο Κώστας Κώστα και σε αυτή την περίπτωση, η Βουλή τρέχει να κλείσει νομοθετικά κενά, τρέχει να προστατεύσει τους καταναλωτές και τρέχει να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση πριν πάρει αυτήν την απόφαση.

Ο κ. Κώστα ανέφερε επίσης ότι σε κάποιες επιχειρήσεις επιβάλλονται επιπρόσθετες χρεώσεις στους καταναλωτές που πληρώνουν με κάρτες την αγορά προϊόντων όπως τσιγάρα, γάλα, εφημερίδες, περιοδικά, κάρτες κινητής τηλεφωνίας, με τη δικαιολογία ότι το μικρό περιθώριο κέρδους σε αυτά τα προϊόντα εξανεμίζεται στην προσπάθεια εταιρειών παροχής υπηρεσίας πληρωμής με κάρτες.

Σε κάποιες περιπτώσεις, είπε, οι αυξήσεις αυτές συγκριτικά με την τιμή του προϊόντος είναι υψηλές.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.