ΥΠΕΡΓ: «Όχι» στην κατάργηση του πέναλτι 12% για πρόωρη αφυπηρέτηση


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είναι αντίθετη με την κατάργηση του πέναλτι ύψους 12%, για πρόωρη συνταξιοδότηση στο 63ο έτος αντί στο 65ο.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών – και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ – η Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε η απόφαση για αναλογιστική μείωση των συντάξεων όσων αφυπηρετούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους κατά 12%, λήφθηκε για σκοπούς διασφάλισης της βιωσιμότητας του ΤΚΑ. Ανέφερε επίσης ότι όσοι αφυπηρετούν στο 63ο έτος λαμβάνουν 26 μηνιαίες συντάξεις περισσότερες απ’ όσους αφυπηρετούν στο 65ο έτος. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η αναλογιστική μείωση ύψους 12% σκοπό έχει την εξισορρόπηση των δύο ομάδων.

«Θεωρώ σωστό το μέτρο του 12%», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζέτα Αιμιλιανίδου. Ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο ο τερματισμός της αποκοπής του 12%, όταν θα γίνει απόσβεση των 26 επιπλέον μηνιαίων συντάξεων τις οποίες έλαβε ο δικαιούχος (πχ μετά το 75ο έτος).

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση για κατάργηση του πέναλτι του 12%, τουλάχιστον για τους εργαζόμενους στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να προωθηθεί προς ψήφιση, αφού θα κριθεί αντισυνταγματική επειδή με βάση το σύνταγμα μόνο η εκτελεστική εξουσία έχει τη δυνατότητα να καταθέτει προτάσεις οι οποίες αυξάνουν τις κρατικές δαπάνες.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.