Υπερκέρδη με κυβερνητικές πλάτες σε βάρος της κοινωνίας


Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Υπερκέρδη με κυβερνητικές πλάτες σε βάρος της κοινωνίας

Το ΑΚΕΛ πρότεινε εδώ και μήνες τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για τις ΑΠΕ. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2021 ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έστειλε επιστολές στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, κάνοντας λόγο για αισχροκέρδεια. Υπέδειξε επίσης ότι «η ραγδαία αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού και των καυσίμων προκαλεί προβλήματα και αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία».

Παρά ταύτα, δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση, πέρα από τις διαβεβαιώσεις της Υπουργού Ενέργειας ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια στα πετρελαιοειδή.

Ακολούθησαν πολλά άλλες επιστολές του ΓΓ του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους Υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Πετρίδη και Νατάσα Πηλείδου αντίστοιχα, στις οποίες μάλιστα ο Στέφανος Στεφάνου παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία με βάση τα οποία το 2012 που έγιναν μειοδοτικοί διαγωνισμοί για τις ΑΠΕ εξασφαλίστηκαν τιμές από 7,4 – 9,5 σεντ/κιλοβατώρα, ενώ σήμερα ο καταναλωτής με τα σχέδια του Υπουργείου πληρώνει 18 σεντ/κιλοβατώρα. Επεσήμανε επίσης ότι άλλες χώρες που έκαναν μειοδοτικούς διαγωνισμούς εξασφάλισαν πολύ χαμηλότερες τιμές και φέρνει τα παραδείγματα της Πορτογαλίας (1,5 σεντ/κιλοβατώρα), Ελλάδας (3,5 σεντ) και Γερμανίας (5 σεντ). Παρά ταύτα και πάλι δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση από την κυβέρνηση, η οποία συνέχισε για μήνες να δηλώνει ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια. Μάλιστα, μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 ο Υπουργός Οικονομικών ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει ούτε ακρίβεια και ότι «το φαινόμενο (του πληθωρισμού) είναι παροδικό». Παρά τα στοιχεία και τις φωνές των καταναλωτών, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ επέμεναν για μήνες ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι τα πάντα είναι στη φαντασία του ΑΚΕΛ.

Παρά την άρνηση της κυβέρνησης, το ΑΚΕΛ συνέχισε να καταθέτει προτάσεις και να επιμένει στη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για τις ΑΠΕ, ώστε να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος, αλλά και το κόστος των ρύπων. Επίσης, πριν δύο μήνες περίπου κατέθεσε πρόταση για φορολόγηση του υπερκέρδους, το οποίο έχουν οι εταιρείες στον τομέα της ενέργειας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ταμείο μέσω του οποίου να στηριχθούν ευάλωτοι καταναλωτές. Παρά ταύτα και πάλι δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

Προχθές με αφορμή την έκκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προς τις κυβερνήσεις για «να φορολογήσουν τα υπερβολικά κέρδη (τα οποία αποκομίζουν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω της ενεργειακής κρίσης) και να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά για να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους», το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι ενδεχομένως να υπάρχουν υπερκέρδη στα σχέδια έργων ΑΠΕ για εμπορικούς σκοπούς, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες στις οποίες προέβη εδώ και μήνες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Δηλαδή εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια, συγκεκριμένα συμφέροντα κάνουν υπερκέρδη με κυβερνητικές πλάτες σε βάρος της κοινωνίας. Αυτός φαίνεται ότι είναι ο λόγος που η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα. Κάποιοι βολεύτηκαν με την ακρίβεια.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.