Υπερκέρδη σε βάρος των καταναλωτών

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Η κυβέρνηση θα έχει φέτος υπερκέρδη (απροσδόκητα έσοδα από φόρους) ύψους 1 δις ευρώ τουλάχιστον λόγω της ακρίβειας. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας, ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις του αυξάνοντας τα έσοδα από άμεσους φόρους κατά 590 εκατ. ευρώ (από 2,16 δις ευρώ σε 2,75 δις ευρώ) και από έμμεσους φόρους κατά 410 εκατ. ευρώ (από 2,94 δις ευρώ σε 3,35 δις ευρώ).

Για τον ίδιο λόγο θα έχουν υπερκέρδη και ορισμένες μεγάλες εταιρείες, όπως οι ιδιώτες στον τομέα του ηλεκτρισμού και οι εταιρείες πετρελαιοειδών που είναι σε θέση να ρυθμίζουν και να καθορίζουν το περιθώριο του κέρδους τους. Μάλιστα για τις μεγάλες εταιρείες τα υπερκέρδη αναμένεται να είναι πολύ περισσότερα από 1 δις ευρώ.


Δηλαδή οι καταναλωτές θα πληρώσουν έξτρα ποσό πέραν των 2 δις ευρώ (με συντηρητικούς υπολογισμούς) και μάλιστα σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης που οι μισθοί και τα επιδόματα παραμένουν καθηλωμένα στον πάτο.

Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τους καταναλωτές. Η Κομισιόν έδωσε στα κράτη-μέλη σειρά εργαλείων, μεταξύ των οποίων είναι η αξιοποίηση των «απροσδόκητων κερδών» του κράτους λόγω των υψηλών τιμών για στήριξη των καταναλωτών, η παραχώρηση έκτακτης στήριξης σε καταναλωτές που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια (που η Κύπρος είναι η Κύπρος είναι «πρωταθλήτρια» αφού το ποσοστό φτάνει στο 20,9%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι μόλις 8,2%), η χρήση των εσόδων από τους ρύπους για στήριξη των καταναλωτών (εδώ και αν είναι πρωταθλήτρια η χώρα, αφού μόνο για τη δημοπράτηση των ρύπων θα πληρώσουμε φέτος ως φορολογούμενοι 1,22 δις ευρώ που αναμένεται να επιφέρουν πολλαπλάσια έσοδα στο κράτος).

Επίσης η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει έκτακτη φορολογία στα υπερκέρδη, ιδιαίτερα στους τομείς οι οποίοι έχουν εγγυημένο υψηλό περιθώριο κέρδους, όπως οι ιδιώτες στον ηλεκτρισμό, οι οποίοι εξασφάλισαν χρυσά συμβόλαια, οι εταιρείες πετρελαιοειδών που κάνουν ό,τι θέλουν, οι τράπεζες οι οποίες χρεώνουν ό,τι τους καπνίσει κτλ.


Αντί των πιο πάνω είδαμε τον Υπουργό Οικονομικών να παρεμβαίνει με πρωτοφανή τρόπο στον κοινωνικό διάλογο και να σπονσάρει μάλιστα τη θέση των εργοδοτών για μη διαφοροποίηση της ΑΤΑ, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων προβλέπει κάτι διαφορετικό. Είδαμε επίσης την Υπουργό Ενέργειας να δηλώνει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια στα καύσιμα. Μάλιστα στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας είδαμε το εξής τραγελαφικό: Να καταθέτει πρόταση το ΑΚΕΛ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, για να δοθούν περισσότερες εξουσίες στο Υπουργείο Εργασίας για να μπορεί να επιβληθεί πλαφόν στις περιπτώσεις στις οποίες αυτό απαιτείται, αλλά η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ να επικαλούνται χίλιες δικαιολογίες για να μην άρουν τις περισσότερες εξουσίες! Προφανώς γιατί δεν θέλουν να πειράξουν συμφέροντα.

Είναι προφανές ότι όσο παραμένει στην εξουσία ο ΔΗΣΥ, τα συμφέροντα θα γράφουν υπερκέρδη και οι καταναλωτές θα πληρώνουν τα σπασμένα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.