«Υπερκέρδη για τράπεζες, ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για τα ταμεία γύπες»

Η Βουλή βάζει ξανά πίεση σε κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα για το θέμα της αύξησης των επιτοκίων και των συνεπακόλουθων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, στην οποία υπήρξε παραδοχή από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Παύλο Ιωάννου, ότι προκύπτουν υπερκέρδη για τις τράπεζες και ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για τις εταιρείες εξαγοράς δανείων. Παρά ταύτα, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας επιχείρησε να παρουσιάσει την εικόνα ότι οι τράπεζες έδειξαν αυτοσυγκράτηση, αφού όπως ισχυρίστηκε οι αυξήσεις στα επιτόκια είναι μικρότερες από τις αυξήσεις οι οποίες παρατηρήθηκαν στο Euribor και στο 10ετές ομόλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω των πρόσφατων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Βουλή καλεί ΥΠΟΙΚ και Διοικητή

Οι αναφορές του εκπροσώπου της ΚΤ προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, ο οποίος εισηγήθηκε τη διακοπή της συνεδρίας και τη δρομολόγηση νέας ειδικής συνεδρίας στην οποία να κληθούν να παραστούν ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της ΚΤ. «Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε επίσης ότι το ενδιαφέρον της Βουλής δεν πρέπει να περιορίζεται στους λόγους της αύξησης των επιτοκίων. «Η ουσία είναι ότι, όποιος και αν φταίει, την πληρώνει ο κόσμος», πρόσθεσε.

Με την πιο πάνω θέση συμφώνησαν και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου. Έτσι συμφωνήθηκε η δρομολόγηση νέας ειδικής συνεδρίας στην οποία να κληθούν να παραστούν ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της ΚΤ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy