Υπερωρίες για μνημόσυνα και κηδείες…

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

Καλό είναι όσοι και όσες καλούνται να αναλάβουν δημόσια αξιώματα να ενημερώνονται πρώτα για το τι συνεπάγεται αυτό, ποιες θα είναι απολαβές τους και ποια τα καθήκοντά τους. Εννοείται ότι εάν είσαι αξιωματούχος του κράτους, θα χρειαστεί να εργασθείς και σε ωράριο πέραν του κανονικού, αφού εκδηλώσεις, γάμοι, πανηγύρια και κηδείες δεν γίνονται πάντα στο καθορισμένο ωράριο των κυβερνητικών υπαλλήλων. Έτσι λοιπόν όσοι νιώθουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ή δεν τους αντιπροσωπεύει αυτό το είδος της εργασίας, ας προτιμήσουν να μείνουν στην εργασία που ήδη έχουν, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ήδη υπάλληλοι σε μεγάλους οργανισμούς, ημικρατικούς οργανισμούς, άλλα τμήματα της κυβέρνησης κ.λπ.

Δεν είναι ντροπή να μην αποδεχτείς το διορισμό σε κρατικό αξίωμα αν δεν σε βολεύει για χίλιους δυο λόγους. Είναι όμως ντροπή να θέλεις να σου πληρώνει το κράτος και δη ο φορολογούμενος πολίτης υπερωρίες για δραστηριότητες που εκτιμάς ότι έγιναν εκτός των ωρών εργασίας σου.

Ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι όμως το αίτημα αυτό να προωθείται από την κυβέρνηση για ικανοποίηση από τη Βουλή επιπλέον κονδυλίου για υπερωρίες. Και αν δεν ήξεραν, ας ρωτούσαν, αφού, όπως φαίνεται, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αξιωματούχος της κυβέρνησης σε πολιτική θέση εισπράττει αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση. Μόνο η κοινή λογική να υπήρχε, τότε θα μπορούσε κάποιος να διερωτηθεί γιατί τόσα χρόνια υπουργοί, για παράδειγμα της όποιας κυβέρνησης, δεν λαμβάνουν υπερωρίες για την παρουσία τους σε μνημόσυνα, σε εγκαίνια κ.λπ.

Όπως αποκάλυψε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Δ. Κωμοδρόμου ήδη έχει πληρωθεί για υπερωριακή απασχόληση, παρά το γεγονός ότι το σχετικό κονδύλι δεν έχει εγκριθεί από την Επιτροπή. Συγκεκριμένα, είπε πως «εισέπραξε 2,5 χιλ. ευρώ για υπερωριακή απασχόληση για περίοδο τριών μηνών, ενώ πήρε και 11 μέρες τάιμ οφ χωρίς ποτέ να έχει κτυπήσει κάρτα. Οι λόγοι για τους οποίους έγινε επίκληση με σκοπό την καταβολή υπερωριακής απασχόλησης στη Δ. Κωμοδρόμου είναι η συμμετοχή της σε κηδείες, μνημόσυνα και εγκαίνια». Ακόμη, αποκάλυψε ότι πληρώθηκαν υπερωρίες στην Δ. Κωμοδρόμου για τη συμμετοχή της σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος. Οι υπερωρίες πληρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, από το οποίο αποσπάστηκε η Δ. Κωμοδρόμου στο Προεδρικό, με την προεδρία της Δημοκρατίας να ενημερώνει τώρα το Πανεπιστήμιο Κύπρου ότι θα πρέπει να διεκδικήσει πίσω το ποσό που κατέβαλε ως υπερωρία την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2023.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy