Υπέρβαση για την Κύπρο και τη νέα γενιά

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Οι τεράστιες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα, ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό και τα ζητήματα της οικονομίας και κυρίως της ενέργειας, επιβάλλουν σε όλους να ακολουθήσουν την πολιτική της υπέρβασης. Μπροστά στον κίνδυνο της διχοτόμησης δεν χωράνε άλλες προσεγγίσεις. Μπροστά στον εφιάλτη να χαθεί το Βαρώσι δεν έχουν θέση όσοι απέτυχαν να προσεγγίσουν με ορθολογισμό τις εξελίξεις και μιλούσαν για «πυροτεχνήματα». Μπροστά στα ζητήματα της ενέργειας (ΑΟΖ, τιμές ρεύματος κ.τ.λ.), τα οποία αποτελούν βαρόμετρο για την οικονομία, δεν χωράνε πολιτικές όπως αυτές οι οποίες εφαρμόστηκαν μέχρι και το 2020. Δεν έχουν θέση όσοι απέτυχαν να προσεγγίσουν με ορθολογισμό τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να γεμίσει η ΑΟΖ με τουρκικά τρυπάνια.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής θα καθορίσει το μέλλον της χώρας και κυρίως της νέας γενιάς. Η νέα κυβέρνηση θα πάρει εντολή πενταετίας. Ίσως της πιο κρίσιμης πενταετίας στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού θα πρέπει να ληφθούν πολύ κρίσιμες αποφάσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό και τα ζητήματα της οικονομίας και κυρίως της ενέργειας.

Τα κόμματα, τα οργανωμένα σύνολα, ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, έχουν τη δυνατότητα μέχρι την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 να προβληματιστούν και να αποφασίσουν ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας και κυρίως της νέας γενιάς. Ωστόσο όλοι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η ώρα 6:00 το απόγευμα την Κυριακής θα τεθεί σε ισχύ ο κανόνας ότι «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».

Οι υποψήφιοι οι οποίοι συμμετείχαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών -οι οποίοι λογικά συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για το μέλλον της Κύπρου και της νέας γενιάς- καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Νίκου Χριστοδουλίδη. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα τα οποία έκαναν άλλες επιλογές στον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά και για τους πολίτες που δεν συμμετείχαν στον πρώτο γύρο. Ειδικά οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών καθώς και τα κόμματα τα οποία έκαναν άλλες επιλογές, έχουν υποχρέωση να ζυγίσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν με γνώμονα το μέλλον της χώρας και κυρίως της νέας γενιάς. Έχουν υποχρέωση να κάνουν την υπέρβασή τους για να αποτραπεί η διχοτόμηση, να επανέλθει η ελπίδα για το Βαρώσι, να προσχωρήσει η οικονομία σε υγιή βάση κτλ.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης απέδειξε σε όλη την πορεία του ότι είναι έντιμος, με ήθος, με βαθιά γνώση του Κυπριακού, με ικανότητες να χειριστεί προϋπολογισμούς πολύ μεγαλύτερους από το μέγεθος της Κύπρου.

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 διακυβεύονται πολύ περισσότερα από μια εκλογική αναμέτρηση. Και όλοι έχουν υποχρέωση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.