ΥΠΕΣ για απέλαση οικογένειας: Παράνομα διέμενε στην Κύπρο το ζεύγος Γεωργιανών παρά τις συστάσεις για νομιμοποίηση παραμονής

Το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε το απόγευμα διευκρινίσεις σε σχέση με υπόθεση απέλασης υπηκόου τρίτης χώρας μετά και τη δημοσιοποίηση επιστολής της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Το ΥΠΕΣ αναφέρει ότι το ζεύγος των δυο Γεωργιανών εισήλθε παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2005 και τόσο το αίτημα τους για διεθνή προστασία όσο και η προσφυγή τους στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, αλλά και η αίτηση τους στο Ανώτατο Δικαστήριο για έκδοση προνομιακού διατάγματος φύσεως Habeas Corpus, απορρίφθηκαν. Το ζεύγος κατά τη διάρκεια της παράνομης παραμονής του στη Δημοκρατία απέκτησε ένα παιδί.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, η οικογένεια παρέμεινε παράνομα στη χώρα χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για νομιμοποίηση της παραμονής της, παρά τις επανειλημμένες ευκαιρίες και συστάσεις που της δόθηκαν προς τούτο.

“Στα πλαίσια των ευκαιριών που τους δόθηκαν περιλαμβάνεται και η αναστολή της κράτησης του πατέρα με την προϋπόθεση  να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εθελούσιο επαναπατρισμό της οικογένειας, πράγμα που δεν έπραξε σε κανένα στάδιο της πολύχρονης παράνομης παραμονής τους”, διευκρινίζει το ΥΠΕΣ.

Προσθέτει ότι λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα, το σύνολο των αρνητικών αποφάσεων των διοικητικών οργάνων, αλλά και το συμφέρον του παιδιού, το Υπουργείο Εσωτερικών μερίμνησε για την έκδοση των αναγκαίων ταξιδιωτικών εγγράφων για το σύνολο των μελών της οικογένειας, ώστε όλοι να αναχωρήσουν από τη Δημοκρατία προς τη χώρα καταγωγής τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.