Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Ορθώς προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών στην ανταλλαγή γης στη Γερμασόγεια ανέφερε ο Υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, είπε ότι πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορα σχόλια και κουτσομπολιά. Σημείωσε ότι νομικά ήταν ορθές οι εκτιμήσεις που έγιναν με επιστημονικό τρόπο και όχι σε επίπεδο κουτσομπολιού ή από ανθρώπους που δε γνωρίζουν το αντικείμενο.

Ανέφερε ακόμα ότι το κράτος έχει επωφεληθεί από αυτή την ανταλλαγή γης. Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τα πρακτικά θα δοθούν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ενώ πρότεινε στην επιτροπή να διεξάγει έρευνα γενικά για το θέμα της ανταλλαγής γης.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους είπε ότι η υπόθεση που καταγγέλλεται σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου ξεκίνησε το 2006 όπου ένας ιδιοκτήτης στον Άγιο Αθανάσιο ζήτησε να ανεγείρει 7 πολυκατοικίες στις οποίες θα υπήρχαν 78 διαμερίσματα. Όπως είπε, η εξέταση της αίτησης χρονοτριβούσε γιατί είχε εντοπισθεί ότι υπήρχε πρόβλημα με τα όμβρια ύδατα και ότι το ιδιωτικό τεμάχιο θα ήταν χρήσιμο να γίνει λίμνη κατακράτησης των υδάτων για να μην πλημυρίζουν οι γειτονιές της Λεμεσού. Ο κ. Σωκράτους είπε ότι είναι καθήκον της πολιτείας εκεί που στερεί περιουσιακό δικαίωμα, να αποζημιώνει ανάλογα. Πρόσθεσε ότι στις πιέσεις των ιδιοκτητών η τότε κυβέρνηση με αποφάσεις που λήφθηκαν σε συσκέψεις ήταν να ανταλαγεί το ιδιωτικό τεμάχιο με κρατική γη ίσης αξίας.

Στη συνέχεια, είπε, απορρίφθηκε η αίτηση των ιδιωτών και οι οποίοι κατέθεσαν το 2013 αίτηση για να γίνει η ανταλλαγή. Όπως είπε, ζητούσαν να ανταλλαγούν 7,5 χιλιάδες τ.μ. του τεμαχίου τους με 26 χιλιάδες χαλίτικη γη σε κοντινή απόσταση. Για να υλοποιηθεί το αίτημα των ιδιοκτητών, η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα γίνουν οι εκτιμήσεις τόσο του ιδιωτικού όσο κι του χαλίτικου τεμαχίου με ημερομηνία αναφοράς την χρονολογία των αποφάσεων. Όπως είπε, από το 2006 δε μπορούσε η κυβέρνηση να παλινδρομήσει και να ανατρέψει τις αποφάσεις της πολιτείας του 2010.

Ο κ. Σωκράτους σημείωσε ότι τελικά ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής γης πήρε σε αντάλλαγμα των 7,5 χιλιάδων τ.μ. γης που αναλογούσαν με 7,5 χιλιάδες τ.μ. κτίρια, πήρε 13,5 χιλιάδες χαλίτικη γη στην οποία μπορεί να κτίσει κτίρια μόνο 3. 250 τετραγωνικά μέτρα γης. Σημείωσε ότι αν αυτό αποτελεί σκάνδαλο, η κρίση είναι στους πολίτες.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η επιτροπή Ελέγχου θα συζητήσει εκ νέου το θέμα που προέκυψε με την ανταλλαγή γης. Όπως εξήγησε, μια εταιρεία αγόρασε τεμάχιο το οποίο για συγκεκριμένους λόγους δε μπορούσε να αναπτυχθεί ενώ αποφασίστηκε ότι έπρεπε να γίνει λίμνη για κατακράτηση των όμβριων υδάτων. Όπως είπε, για να λυθεί το πρόβλημα δόθηκε φιλέτο κρατικής γης χωρίς να υπάρχουν εξασφαλισμένες γνωματεύσεις από τον Γενικό Εισαγγελέα και να επικαλούνται αγωγές στα δικαστήρια που απορρίφθηκαν από το 2011. Πρόσθεσε ότι δε μπορεί κανένας να κατηγορεί βουλευτές και τον Γενικό Ελεγκτή ότι ασχολήθηκαν με ανώνυμες πληροφορίες, σημειώνοντας ότι πρέπει να προστατεύονται οι πληροφοριοδότες.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι θα εξετάσουν το επόμενο διάστημα κάτω από ποιους όρους αποφασίζονταν και γίνονταν οι ανταλλαγές ιδιωτικής με κρατικής γης.