ΥΠΕΞ: 70 Κύπριοι επιστρέφουν από το Λίβανο – Στέλνουμε φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας

Σε ετοιμότητα οι δύο ομάδες της ΕΜΑΚ και της ΜΜΑΔ - Στέλνουμε φορτία αλουμινίου, γυαλιού και ιατρικού υλικού - Μεγάλη ανταπόκριση των Κυπρίων για βοήθεια

Aftermath of a massive explosion is seen in in Beirut, Lebanon, Tuesday, Aug. 4, 2020. Massive explosions rocked downtown Beirut on Tuesday, flattening much of the port, damaging buildings and blowing out windows and doors as a giant mushroom cloud rose above the capital. Witnesses saw many people injured by flying glass and debris. (AP Photo/Hassan Ammar)

Η κυπριακή κυβέρνηση πραγματοποιεί σήμερα ναυλωμένη πτήση στο Λίβανο για να επιστροφή Κυπρίων που βρίσκονται στη χώρα.

Μιλώντας στον Άστρα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι αν χρειαστεί θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη πτήση. Μέχρι το πρωί, πρόσθεσε, είχαν ενδιαφερθεί περίπου 70 άτομα για να επιστρέψουν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων, είπε, είναι μόνιμα διαμένοντες και πολλών οι κατοικίες έχουν καταστραφεί και γι’ αυτό επιθυμούν να επιστρέψουν στην Κύπρο. Σημείωσε παράλληλα ότι για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης στην Κύπρο, θα τους παρασχεθούν χώροι σε ξενοδοχεία και καταλύματα, με τα οποία συνεργάζεται το κράτος.

Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε η Κύπρος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έχουν σταλεί σωστικά συνεργεία και ότι με τη σημερινή πτήση θα σταλεί εξοπλισμός για τις πρώτες βοήθειες, αλλά και υλικά οικοδομής, όπως αλουμινίου και γυαλιών.

Επιπλέον, πρόσθεσε, ετοιμάζεται ομάδα εθελοντών γιατρών οι οποίοι θα αποσταλούν το συντομότερο δυνατό.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι διαβιβάστηκε στην κυβέρνηση του Λιβάνου η προθυμία της Κύπρου να δεχθεί ασθενείς από τον Λίβανο για νοσηλεία στην Κύπρο.

Σε ετοιμότητα οι δύο ομάδες στο Λίβανο

Δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας μετέφεραν χθες το απόγευμα στη Βηρυτό δύο ομάδες έρευνας της ΕΜΑΚ και της ΜΜΑΔ για παροχή βοήθειας.

Η ομάδες συνοδεύονται και από σκύλους οι οποίοι θα βοηθήσουν στην ανεύρεση ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί σε ερείπια στη Βηρυτό.
apostoli sto livano emak astinomia 20

Μιλώντας στην Πρωινής Έκδοση ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα το πρωί δεν έχουν αξιοποιηθεί από τις Αρχές, και ότι μετά και από το τεστ κορωνοϊού που τους έγινε, αναμένονται τα αποτελέσματα μέχρι το μεσημέρι και το πράσινο φως για να αναλάβουν δράση.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι ομάδες βρίσκονται 7-8 λεπτά μακριά από το σημείο της καταστροφής και είναι σε ετοιμότητα να κινητοποιηθούν ανα πάσα στιγμή.