ΥΠΕΞ: Εξέφρασε δυσφορία για τον τρόπο που λειτουργεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ο Κ. Στιούαρτ στους όρους εντολής τους

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, πραγματοποίησε έντονο και αυστηρό τηλεφωνικό διάβημα προς τον Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Ανακοίνωση από το Υπουργείο αναφέρει ότι το διάβημα έγινε προ ολίγου, τηλεφωνικά λόγω πρακτικής αδυναμίας του κ. Στιούαρτ για πραγματοποίηση δια ζώσης συνάντησης στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Κασουλίδης “εξέφρασε την έντονη δυσφορία της πλευράς μας για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Στιούαρτ και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ασκούν τους όρους εντολής τους στην Κύπρο, με τρόπο μάλιστα που δημιουργούνται επιπλοκές και προβλήματα, κυρίως σε βάρος της δικής μας πλευράς”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα που λαμβάνουν χώρα κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, στην περιοχή της Πύλας καθώς και εντός της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Για το θέμα των έργων στο γήπεδο της Τσεντίνκαγια, ο κ. Κασουλίδης ζήτησε από τον κ. Στιούαρτ την άμεση αναστολή των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, έτσι ώστε να υπάρξει διαβούλευση με τις αρχές της Δημοκρατίας και να εξηγηθεί το σκεπτικό που οδήγησε την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην παραχώρηση άδειας εργασιών χωρίς τη συγκατάθεση ή/και συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Στιούαρτ ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι όλες οι ενέργειες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έγιναν και γίνονται με πλήρη σεβασμό στο καθεστώς της Νεκρής Ζώνης και λήφθηκαν και λαμβάνονται όλα τα μέτρα έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, προστίθεται, “ξεκαθάρισε στον κ. Στιούαρτ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα ανεχτεί από κανένα να παρεξηγεί και να εκλαμβάνει ως αδυναμία την εποικοδομητική διάθεση της δικής μας πλευράς, η οποία κατέβαλε ειλικρινείς προσπάθειες για οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων”.

Επί τούτου, “συνέστησε την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να τύχουν εκμετάλλευσης από πλευράς Τουρκοκυπρίων για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy