ΥΠΕΞ: Η σύσταση Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για Αμμόχωστο δεν προσεγγίζεται αρνητικά από τ/κΤην εκτίμηση ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για σύσταση Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Αμμόχωστο, στη βάση κάποιων δεδομένων, δεν προσεγγίζεται αρνητικά από την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, δήλωσε στον Άστρα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η πρόταση αυτή, προσεγγίζεται αρνητικά από αυτούς που έχουν στο μυαλό τους άλλες λύσεις πέραν της λύσης της ΔΔΟ και από την Τουρκία.

Μια τέτοια πρόταση, που σκοπό έχει την ετοιμασία μελέτης καθορισμού των αναγκών ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στους Εκ και Τκ ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ως προς το ζήτημα της κατανομής της οικονομικής βοήθειας που παρέχεται στην Τκ κοινότητα από το 2006, ο Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε στον Άστρα ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά προγράμματα που αφορούν ή δημιουργούν υποδομές για άλλη μορφή λύσης πέραν της επιδιωκόμενης.

Όποιες προσπάθειες γίνονται προς άλλες μορφές λύσης αυτόματα επηρεάζουν την οικονομική βοήθεια, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας πως προτάσεις που αφορούν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου δεν θα ήταν εφικτό να εγκριθούν ή να περάσουν από την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου δρ. Σίμος Ιωάννου ανέφερε πως ο Δήμος θα αντιταχθεί στο ενδεχόμενο μια λεγόμενη κυβέρνηση επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση της ΕΕ για έργα για ανάπτυξη στην περίκλειστη πόλη.