Καμία σχέση με το Τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο Γιαβουζ έχει το πλοίο που αγκυροβολούσε από την περασμένη Παρασκευή στο Λιμάνι Λεμεσού, σύμφωνα με Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Δημήτρης Σαμουήλ, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών και σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα, είπε ότι το όνομα του πλοίου είχε περιληφθεί από την Άγκυρα σε εκείνα που έδιναν υποστήριξη στο Γιαβουζ, ωστόσο μετά τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, η πλοιοκτήτρια εταιρία γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος στις ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, πράγμα που δεν έπραξε.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαμουήλ, η συγκεκριμένη εταιρία, όπως και άλλες, είχε προσεγγιστεί από τις Τουρκικές αρχές για να παράσχουν υποστήριξη στα γεωτρύπανα της και φαίνεται ότι το όνομα της είχε περιληφθεί στις ανακοινώσεις από πλευράς Άγκυρας, χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία για συνεργασία.

Ο κ. Σαμουήλ γνωστοποίησε επίσης ότι κάποιες εταιρίες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται, αποχωρούν από την υποστήριξη των δύο πλοίων – γεωτρυπάνων της Τουρκίας που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ, ως αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση.

Σημείωσε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για έκδοση διαταγμάτων σύλληψης για νομικά ή φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο Τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, αντίστοιχα, όπως έγινε και με το Φατίχ.