ΥΠΕΞ Παλαιστίνης στη «Χ»: Ψεύδεται ο Νετανιάχου όταν δηλώνει ότι έχει καλές σχέσεις με κάποια αραβικά κράτη

Η διεθνής κοινότητα να επέμβει για αποκατάσταση της νομιμότητας στη Δυτική ΌχθηΟ Πρωθυπουργός του Ισραήλ διαδίδει ψέματα πως υπάρχουν αραβικά κράτη που υποστηρίζουν το Ισραήλ στη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Ριγιάντ Αλ-Μάλικι, στην «Κυριακάτικη Χαραυγή».

Ο κ. Μάλικι καλεί τον Νετανιάχου να βγει δημόσια και να κατονομάσει έστω και ένα αραβικό κράτος που υποστηρίζει το κράτος του Ισραήλ στη συνέχιση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών. Ο αραβικός κόσμος ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, τονίζει ο κ. Μάλικι, ενώ παράλληλα καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να βοηθήσει, έτσι ώστε να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στην Παλαιστίνη.

Συνέντευξη στον Κωστή Πιτσιλλούδη

Πώς αντιμετωπίστηκε από το Κράτος της Παλαιστίνης η ανακοίνωση από τις ΗΠΑ ότι δεν θεωρούν πλέον παράνομους τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη;

Βεβαίως αντιδράσαμε γι’ αυτή την ανακοίνωση, γιατί καταπατά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, αλλά έρχεται και σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά το ψήφισμα 2334 (σ.σ. στο συγκεκριμένο ψήφισμα το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει ρητά ότι οι ισραηλινοί οικισμοί στα κατεχόμενα από το 1967 εδάφη αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου). Οι ΗΠΑ απομόνωσαν τον εαυτό τους από τη διεθνή κοινότητα, γιατί η διεθνής κοινότητα είναι ενάντια σε αυτούς τους οικισμούς, αλλά από την άλλη ενεθάρρυνε και προωθεί την παρανομία, βάζοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και ιδιαίτερα τις ζωές αθώων Παλαιστινίων. Είμαστε καθημερινά θεατές επιθέσεων εναντίον των Παλαιστινίων από ισραηλινές εξτρεμιστικές ομάδες. Απέναντι σε αυτά τα γεγονότα καλούμε τη διεθνή κοινότητα να επέμβει, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα στην περιοχή.

Πώς είναι η επικρατούσα κατάσταση στην Παλαιστίνη;

Ο εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ εδώ και 51 χρόνια είναι ένα θλιβερό γεγονός. Το Ισραήλ επιδεικνύει τη δύναμή του καθημερινά και συμπεριφέρεται υπεράνω των νόμων, γιατί νιώθει και έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο αριθμός των εποίκων έχει φθάσει τις 700.000, οι συνεχιζόμενοι εποικισμοί διαταράσσουν τις ζωές των Παλαιστινίων, οπόταν αντιλαμβάνεστε ότι τα δεδομένα είναι πολύ άσχημα. Στη Δ. Όχθη ο ισραηλινός στρατός εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση στους Παλαιστίνιους, χριστιανούς και ισλαμιστές, και ως εκ τούτου τους στερεί το δικαίωμα της εργασίας και της υγείας.

Ακόμα, τους στερείται η πρόσβαση στους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ και ως αποτέλεσμα δεν μπορούν να ασκούν το θρησκευτικό τους δικαίωμα. Η οικονομία μας δεν μπορεί να «αναπνεύσει», καθώς δεν μπορούμε να εκτελούμε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων, δεν μπορούμε να βγούμε στις διεθνείς αγορές και το χάσμα της οικονομίας μας με τον υπόλοιπο κόσμο μεγαλώνει.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η κατοχή δεν είναι μόνο η στρατιωτική της επιβολή, η κατοχή έχει αντίκτυπο στην οικονομία, στην κοινωνία και στον πολιτισμό των Παλαιστινίων. Μετά από 51 χρόνια έχουμε μια καινούργια γενιά Παλαιστινίων και Ισραηλιτών που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής και αυτό το γεγονός κάνει την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη.

Η διεθνής κοινωνία πρέπει να επέμβει και να βοηθήσει, έτσι ώστε να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση.

Πώς είναι οι υπάρχουσες σχέσεις μεταξύ της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς; Προσπαθήσαμε με τη βοήθεια πολλών κρατών και χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους να θέσουμε ένα τέλος στο διαχωρισμό και να φέρουμε τη Χαμάς σε συνομιλίες, αλλά έχουμε αποτύχει. Η μόνη λύση να δοθεί ένα τέλος στη διαμάχη είναι μέσω της διεξαγωγής εκλογών, όπου οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι θα επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους για τη Βουλή και θα εκλέξουν τον ηγέτη που θέλουν. Αυτό που θα θέλαμε είναι η Χαμάς να σεβαστεί οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα. Εάν διεξαχθούν εκλογές και νικητής ανακηρυχθεί η Χαμάς, θα σχηματίσει τη δική της κυβέρνηση και θα είναι αποδεκτή, αν όμως χάσει τις εκλογές και σχηματιστεί κυβέρνηση από τη Φατάχ, η Χαμάς θα πρέπει να αποδεχθεί το δημοκρατικό δικαίωμα των Παλαιστινίων και θα πρέπει να δώσει εγγυήσεις για αυτό.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τις σημερινές σχέσεις μεταξύ της Παλαιστίνης και των υπόλοιπων αραβικών κρατών;

Οι υπάρχουσες σχέσεις μεταξύ του αραβικού κόσμου είναι πολύ καλές. Το Παλαιστινιακό είναι ένα φλέγον θέμα για όλον τον αραβικό κόσμο και όταν δηλώνει ο Νετανιάχου ότι έχει καλές σχέσεις με κάποια αραβικά κράτη ψεύδεται. Όποιος νομίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών βελτιώνονται σε βάρος της Παλαιστίνης, υποπίπτει σε μεγάλο λάθος. Ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στο Ισραήλ, για να κερδίσει κάποιες περισσότερες ψήφους διέδιδε ψέματα πως το Ισραήλ έχει καλυτερεύσει τις σχέσεις του με τον αραβικό κόσμο φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους Παλαιστίνιους.

Προκαλώ τον Νετανιάχου να βγει δημόσια και να κατονομάσει έστω και μια αραβική χώρα που να διατηρεί τις συγκεκριμένες σχέσεις τις οποίες επικαλείται. O Νετανιάχου προσπαθεί να διχάσει και να σπείρει φόβο στον αραβικό κόσμο. Εμείς οι Παλαιστίνιοι δεν ανησυχούμε για τα ψέματα που διαδίδει ο Νετανιάχου, γνωρίζουμε ότι όλος ο αραβικός κόσμος βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό μας.

Η δύναμη δεν μπορεί να αντικαθιστά το δίκαιο

Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Παλαιστίνη για να αποφύγει παρόμοιες ενέργειες, όπως αυτή των ΗΠΑ;

Κάθε κράτος πρέπει να αντιδράσει και να πιέσει τις ΗΠΑ, ούτως ώστε να άρουν τη στήριξή τους ως προς τις παράνομες ενέργειες του Ισραήλ. Η δύναμη δεν μπορεί να αντικαθιστά το δίκαιο και τα μικρά κράτη, όπως η Κύπρος και η Παλαιστίνη, οφείλουν να διεκδικούν το δίκαιό τους από τη διεθνή κοινότητα, ούτως ώστε να υπάρξει και να στερεωθεί η ευημερία και η ειρήνη στους λαούς μας. Ο Πρόεδρος Τραμπ θέλει να γκρεμίσει την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη και να κτίσει έναν κόσμο βασισμένο στη βία, όπου τα ισχυρά κράτη θα «στραγγαλίζουν» τα αδύνατα. Σε αυτό τον κόσμο η δύναμη θα αντικαταστήσει τη δικαιοσύνη και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά όπλων και κατ’ επέκταση των συγκρούσεων.