ΥΠΕΞ: Στήριξη ΕΕ για ΜΟΕ θα ζητήσει ο Ι. Κασουλίδης στις επαφές του στις Βρυξέλλες

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Τη στήριξη της ΕΕ στην προώθηση της πρότασης της Λευκωσίας που αφορά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο θα ζητήσει ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια διμερών επαφών που θα έχει στις Βρυξέλλες, όπου τη Δευτέρα θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο κ. Κασουλίδης θα θέσει το θέμα των ΜΟΕ κατά τις διμερείς συναντήσεις που θα έχει με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας και της Γερμανίας, Λουίτζι ντι Μάιο, και Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνάντηση με τον κ. Μπορέλ, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού Εξωτερικών τον περασμένο μήνα.

Είπε πως η συζήτηση των κυρίων Κασουλίδη και Μπορέλ αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, θέματα που είναι στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά και θέματα που αφορούν στο Κυπριακό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κασουλίδης αναμένεται να ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την πρόταση της Λευκωσίας για τα ΜΟΕ και να ζητήσει τη στήριξη της ΕΕ σε αυτή την προσπάθεια, που σκοπό έχει την ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης και στη δημιουργία κινητικότητας, με στόχο τη δημιουργία καλού κλίματος, στοιχείο απαραίτητο για την επανέναρξη μιας νέας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει εξαγγείλει την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης πρότασης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από πλευράς Ευρώπης και για τη λύση του Κυπριακού και για την υιοθέτηση ουσιαστικών ΜΟΕ που θα αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη  και θα ανοίγουν τον δρόμο για ένα νέο δημιουργικό διάλογο.

Ο ΥΠΕΞ είχε συζητήσει, μεταξύ άλλων, το θέμα των ΜΟΕ και στις επαφές του κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, ενώ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητά το θέμα κατά τη διάρκεια επαφών που έχει με αρχηγούς κρατών και άλλους αξιωματούχους.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.