ΥΠΕΞ: Συναντήσεις με τη μισή κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον Ναφτάλι Μπένετ

Αρχηγική…  εμφάνιση στην επίσκεψη του ΥΠΕΞ στο Ισραήλ

Αρχηγική… μπορεί να χαρακτηριστεί η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ, καθώς σε δύο μέρες είχε επαφές και συναντήσεις με τη μισή σχεδόν νέα κυβέρνηση υπό τον Ναφτάλι Μπένετ (πιο δεξιό από τον Νετανιάχου) -τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και Οικονομικών της χώρας. Για όλες του τις συναντήσεις ο κ. Χριστοδουλίδης είχε σχετικές αναρτήσεις με φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ.

Σε χθεσινές δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι μίλησε για «κοινή ανάγνωση» από το Ισραήλ και τη Λευκωσία των προκλήσεων από την Τουρκία, αλλά δεν διασαφήνισε την έννοια της «αμοιβαίας αντίδρασης» περί της οποίας μίλησε ο Ισραηλινός ομόλογός του, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία της κυβέρνησής του σ’ αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας. Το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, επαναλαμβάνει τις ίδιες δηλώσεις, σημειώνοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι υπάρχει κοινή ανάγνωση με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις και τους στόχους της Τουρκίας που επηρεάζουν αρνητικά και τις δύο χώρες. Όπως αναφέρθηκε, η ξεκάθαρη δημόσια (προ)χθεσινή τοποθέτηση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ για την ανησυχία που έχει το Ισραήλ από με τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και η ανάγκη κοινής αντίδρασης δείχνουν με σαφήνεια πως το Ισραήλ προσεγγίζει τις εξελίξεις».

«Ήταν κοινή η πεποίθηση πως θα πρέπει να είναι συλλογική η αντίδραση και αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων μαζί και με αλλά ομονοούντα κράτη στην περιοχή που ανησυχούν από τις τουρκικές κινήσεις, οι οποίες, ανάμεσα σε πολλά αλλά αρνητικά, έχουν επιβαρυντικό αντίκτυπο και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», σημειώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές. Το Ισραήλ κατά παραδοχή του Υπουργού Εξωτερικών προσβλέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος της ΕΕ για ενίσχυση των σχέσεών της Ένωσης με το Ισραήλ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος βγαίνει μάλιστα μπροστά για να ζητήσει το συντομότερο δυνατό σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ισραήλ – ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο Συμβούλιο Σύνδεσης έγινε το 2012 κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Επίσης, ως σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του ΥΠΕΞ με τον νέο Υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ συζητήθηκε και το θέμα της ανάγκης έναρξης διαπραγματεύσεων για συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένεται να γίνει τριμερής συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας για το θέμα.

Να σημειώσουμε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτά της ενέργειας και του East Med. Από τη χθεσινή συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό προκύπτει, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού είναι προτεραιότητα.

Νίκη Κουλέρμου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.