ΥΠΕΞ: Δεν θα δεχθούμε λύση έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο

Εντείνονται οι προσπάθειες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και αποπειράται υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ουδέποτε θα αποδεχτούμε λύση έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας στη χθεσινή σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Κόμπος τόνισε ότι «απορρίπτουμε τέτοιες ιδέες χωρίς τον παραμικρό δισταγμό». Υπογράμμισε επίσης ότι η λύση του προβλήματος επιδιώκεται μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας λειτουργικής συνολικής και βιώσιμης λύσης, στα πλαίσια μιας ΔΔΟ με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα, όπως αυτή προσδιορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα. Περαιτέρω, θα πρέπει η λύση αυτή να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σεβόμενη πλήρως τις αρχές, τις αξίες επί των οποίων εδράζεται και λειτουργεί η ΕΕ», ανέφερε, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να διακηρύσσουμε και αυτό πράττουμε καθημερινά, ότι ουδέποτε θα αποδεχτούμε λύση έξω από αυτό το πλαίσιο. Απορρίπτουμε τέτοιες ιδέες χωρίς τον παραμικρό δισταγμό».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους. «Δυστυχώς, αυτό είναι πλέον σε τακτική βάση. Αντικρούουμε αυτές τις ενέργειες και ταυτόχρονα απαντούμε στις απόπειρες υπόσκαψης της διεθνώς αναγνωρισμένης κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Αμμοχώστου, «όπου οι παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων έχουν σκοπό να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», ο κ. Κόμπος είπε ότι οποιαδήποτε εξέλιξη πλην της παράδοσης των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, θα αποτελεί μία ακόμα συνεχιζόμενη επίθεση κατά της διεθνούς νομιμότητας. Επιπλέον, ο κ. Κόμπος σημείωσε ότι η κυπριακή εξωτερική πολιτική δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο γεγονός ότι είναι κράτος-μέλος της ΕΕ.

Εκφράζοντας την εκτίμησή του στο έργο που επιτελεί η ΔΣΟ, σημείωσε ότι έχει καταφέρει να μετουσιώσει με τρόπο ουσιαστικό την προώθηση της αλληλοκατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού, μακριά από θρησκευτική μισαλλοδοξία, προωθείτε τη συνεργασία. «Αυτό διαφαίνεται και μέσα από τα σύμφωνα συνεργασίας που αναπτύξατε, τόσο με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, όσο και με την Κοινοβουλευτική Ένωση του Οργανισμού των Κρατών-Μελών της Ισλαμικής Συνεργασίας».

 

 

Εκτίμηση στο έργο που επιτελεί η ΔΣΟ
Η ΔΣΟ έχει καταφέρει να προωθήσει την αλληλοκατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό, μακριά από θρησκευτική μισαλλοδοξία και ανέπτυξε συνεργασία τόσο με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, όσο και με την Κοινοβουλευτική Ένωση του Οργανισμού των Κρατών-Μελών της Ισλαμικής Συνεργασίας, τόνισε ο ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.