ΥΠΕΞ Τουρκίας: Επικρίνει το κείμενο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Νομικό πλαίσιο μεταξύ ψευδοκράτους και ΗΕ για την παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο ζητά το τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνοντας το κείμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, ενώ επικρίνει και τις αναφορές που γίνονται στο Κυπριακό. Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό πρέπει πρώτα Ε/κ και Τ/κ πλευρά να συμφωνήσουν στο θέμα πολιτικής ισότητας. Αναφέρει ακόμη πως στηρίζει την διοργάνωση ανεπίσημης πενταμερούς την κατάλληλη στιγμή κατά την οποία ωστόσο όλες οι επιλογές για την επίλυση του Κυπριακού θα είναι στο τραπέζι.


Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ σχετικά με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρει ότι στηρίζουν την ανακοίνωση που έκανε χθες το ‘υπέξ’ των κατεχομένων. “Πρώτα από όλα όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές και στο παρελθόν, είναι σοβαρή έλλειψη το ότι για άλλη μια φορά για την ειρηνευτική δύναμη στο νησί τα ΗΕ δεν έχουν λάβει την συγκατάθεση  των ‘αρχών’ της ‘τδβκ’(ψευδοκράτος). “Αυτή η κατάσταση είναι ενάντια στους ίδιους τους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ”, αναφέρεται.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ “χωρίς να υπάρχει ακόμη νομική βάση στα ‘εδάφη’ της ‘τβδκ’, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της εποικοδομητικής και καλών προθέσεων προσέγγισης των ‘αρχών’ της ‘τδβκ’”. “Ενώ η κατάσταση είναι αυτή, είναι εντελώς αντιφατική η στάση του Συμβουλίου με την αναφορά του σε ελευθερία κινήσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα ‘εδάφη’ της ‘τδβκ’. Αναμένουμε την περίοδο ενώπιόν μας, τα ΗΕ τα οποία διασφαλίζουν ώστε να μπορεί με σωστό τρόπο να συνεχίζει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ  τις δραστηριότητές της στο νησί, όπως το συντομότερο ολοκληρώσουν με τις αρχές της ‘τδβκ’ το απαραίτητο νομικό πλαίσιο”. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι “από την άλλη οι αναφορές με τις οποίες προαποφασίζεται πως θα συνεχιστεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δυστυχώς και σε αυτό το τελευταίο κείμενο απόφασης έχουν διατηρηθεί. Οι εν λόγω αναφορές δεν συμβάλουν στη διασφάλιση λύσης του κυπριακού προβλήματος. Ενόσω συνεχίζεται η στάση της Ε/κ πλευράς για μην διαμοιρασμό της εξουσίας και της ευημερίας με τους Τ/Κ, οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγματεύσεων ξεκινήσει ξανά, θα αποτύχει. Εάν κανείς θέλει να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό πρόβλημα, πρώτα πρέπει η Ε/κ και η Τ/κ πλευρά να καταλήξουν στο θέμα της πολιτικής ισότητας με τρόπο που να περιέχει όλα τα στοιχεία”, αναφέρεται.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “η Τουρκία με αυτές τις σκέψεις, στηρίζει την διοργάνωση την κατάλληλη στιγμή ανεπίσημης πενταμερούς συν του ΟΗΕ κατά την οποία όλες οι επιλογές σχετικά με τη λύση θα είναι στο τραπέζι”. “Επιπλέον, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η  μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον τερματισμό των μονομερών δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων της Ε/κ πλευράς και τη διασφάλιση συνεργασίας με τους Τ/Κ”, αναφέρεται.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.